«Їсти на піввідра менше» не спрацює: фітнес-тренер розповідає, як схуднути без голодування

3 хв на прочитання14 Січня 2022, 07:40

Під час схуднення людина і сита, і не позбавлена всіх благ харчової промисловості.

Основна частина зимових свят пролетіла, залишаючи на талiї додаткові сантиметри, а в очах – сум, іронізує фітнес-тренер Віктор Мандзяк.

«Незважаючи на всі потуги бодiпозитивного руху, зайвa вагa не викликає особливої поваги в соціумі, а її власники асоціюються з лінню і слабкодухістю», — констатує фітнес-тренер. Проте наголошує, що не став так таврувати людей. Адже зайвa вагa — це деякою мірою збіг обставин.

Віктор Мандзяк пояснює, що сильна тяга до їжі та здатність відмовляти собі в харчових задоволеннях великою мірою задані генетично (гени -> білки -> мозок -> психіка -> поведінка). Здатність змушувати себе тренуватись теж дуже сильно детермінована генетикою. Але справа не тільки в генетиці, а й в середовищі, в якому вона проявляється.

«Харчові і фізкультурні звички сформувались у дитинстві, коли ви ще не знали, що солодка вода — це не просто смачно, а й шкідливо, а фізкультура — корисно і приємно. Я не натякаю, що ми не здатні впливати на свою фігуру, що ми приречені. Я до того, що двох струнких безшерстих приматів може відрізняти зусилля, які вони докладають для того, щоб бути у фоpмі. Життя несправедливе, прийміть і змиріться», — радить фітнес-тренер.

Він говорить, що коли «під дією виделки, якою ви завзято орудували в першу декаду січня, ваша тaлія розширилась на пару сантиметрів», і ви прийняли рішення «їсти на піввідра менше», то це рішення нікудишнє. Тому що коли людина починає менше їсти, її мучить голод.

Віктор Мандзяк розповідає, що хоча недоїдання — єдина необхідна умова cхуднення, при цьому можна відчувати ситість. І це не диво, а наука і здоровий глузд.

Фітнес-тренер пояснює, що для цього потрібно споживати багато фруктів, овочів, м’яса, риби та молочних продуктів (трохи менше каш, картоплі та бобових) — продуктів, які справно блокують голод. Їсти можна реально багато, бо така їжа має невисоку щільність енергії (багато їжі, але мало калорій).

«Ми можемо заблокувати фізіологічний голод продуктами з високим індексом ситості, але людина їсть не тільки тому, що голодна. «Де моя шоколадка?!» — кричатиме у відповідь на таку дієту підопічний, жбурляючи броколі в напрямку смітника. Людина хоче кайфу від їжі. Шоколадка смачніша від броколі, це треба враховувати», — говорить Віктор Мандзяк.

Він пояснює, що в раціоні має бути і солодке, але чітко дозоване і не в якості їжі для тіла, а для душі. В результаті людина і сита, і не позбавлена всіх благ харчової промисловості.

Також ми розповідали про харчування після новорічних свят: дієтолог радить, як повернутись у форму.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: