Догори
Дати відгук

Євросоюзу пропонують перевести 20% АПК на органічне виробництво

1 хв на прочитання14 Квітня 2020, 14:35
Поділитись:

Євросоюз закликають скоріше досягти показника органічних земель принаймні у 20%. З такою ініціативою виступає організація Асоціації органічного сільського господарства ЄС (IFOAM EU), пише agronews.ua.

Органічне сільське господарство є юридично визначеною і сертифікованою стійкою системою виробництва агропродовольчої продукції з доведеними перевагами для навколишнього середовища і благополуччя тварин, а також усталеною і прибутковою бізнес-моделлю для фермерів, переробників і роздрібної торгівлі, – йдеться у повідомленні.

У IFOAM EU сподіваються, що, як мінімум 20% сільгоспугідь в Європі до 2030 року будуть управлятися відповідно до принципів і практики, заснованими на агроекології.

Щоб втілити ці амбіції в життя, органічний рух пропонує стратегію «від ферми до виделки», де поєднуються політики стимулювання пропозиції та попиту, в тому числі, держзакупівлі.

Тому стратегія «від ферми до виделки» повинна включати кількісні цільові показники для збільшення як органічної землі, так і споживання органічних продуктів в ЄС, а також скорочення застосування пестицидів і антибіотиків.

IFOAM ЄС вважає показник в 20% органічних земель до 2030 року (в середньому по ЄС) досяжним (враховуючи, що наразі органічне сільське господарство охоплює близько 8% земель ЄС) за умов держпідтримки.

IFOAM також закликає до досягнення цільового показника ЄС по 20% органічних продуктів в системах громадського харчування, базуючись на успішному досвіді Данії, де є «зелені» держзакупівлі і підтримувані урядом системи просування органіки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.