Догори
Дати відгук

Європарламент підтримав створення фонду для України на €50 млрд

ЄС підтримує Україну та буде підтримувати її стільки, скільки потрібно.

2 хв на прочитання28 Лютого 2024, 12:34
Створення фонду для України на €50 млрд Европарламент Гранти Створення фонду для України на €50 млрд Европарламент Гранти
Поділитись:

Європейський парламент схвалив перегляд довгострокового бюджету ЄС — багаторічної фінансової рамки (MFF), яка включає €50 млрд для України та «Платформу стратегічних технологій для Європи» (STEP).  Ці кошти буде спрямовано на підтримання життєдіяльності, відновлення української держави, та проведення реформ на шляху до членства в Європейському союзі.

Як говориться повідомленні Європарламенту, це рішення зміцнює бюджет ЄС для боротьби з міграцією та зовнішніми проблемами, а також готовність ЄС до криз і гнучкість бюджету. Таким чином український фонд об’єднає бюджетну підтримку України з боку ЄС в один єдиний інструмент, що забезпечить послідовну, передбачувану та гнучку підтримку України на період 2024-2027 років.

Програма для України складатиметься з трьох компонентів:

  • уряд України підготує «Український план», в якому будуть викладені його наміри щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує в рамках вступу до ЄС. Фінансова підтримка у формі грантів та кредитів державі Україна надаватиметься на основі виконання «Українського плану», який буде підкріплений набором умов та графіком виплат.
  • в рамках інвестиційної програми ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних і приватних установ.
  • допомога у вступі до ЄС та інші заходи підтримки, що допомагають Україні адаптуватися до законодавства ЄС та здійснювати структурні реформи на шляху до майбутнього членства

У ЄС нагадують, що загальний бюджет фонду для України у розмірі 50 млрд євро буде розподілено між 33 млрд євро у вигляді кредитів та 17 млрд євро у вигляді грантів.

«Платформа стратегічних технологій для Європи» (STEP) — ще одна частина пакету перегляду бюджету, спрямована на консолідацію та посилення позицій Європи у найважливіших технологічних сферах. Ці галузі включають цифрові технології, чисті та ресурсоефективні технології, а також біотехнології.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.