ЄС призупинив імпорт м’яса птиці з України через пташиний грип на Вінничині

2 хв на прочитання24 Січня 2020, 10:43

24.01.2020 Автор: Оксана Грузицька

Євросоюз закрив імпорт м’яса птиці з України.

Європейська
Комісія повідомила про тимчасове призупинення ввезення з України на територію
ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів з
птиці. Рішення про закриття імпорту було прийняте у середу, 22 січня.  До речі, яйця та яєчна продукція під дані
обмеження не підпадають.

«Україна
відповідно до міжнародних зобов’язань, як член Світової організації торгівлі та
Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин, на випередження повідомила
своїх міжнародних партнерів про виявлення грипу птиці. Українські заходи щодо
ліквідації грипу птиці визнані еквівалентними тим, які здійснюються
країнами-членами ЄС. Зазначене рішення ЄС є приголомшливо неочікуваним для
української сторони», — зазначають в управлінні Держпродслужби у Вінницькій області.  

Наразі Україна започаткувала перемовини з ЄС щодо узгодження позицій із взаємного визнання принципів зонування згідно з міжнародним стандартом МЕБ.

Торговий представник України Тарас Качка на своїй сторінці у Facebook заявив, що рішення ЄС призупинити імпорт м’яса птиці з України є значно суворішим, ніж мало би бути. За його словами, українська сторона співпрацює з ЄС, щоб оперативно скоригувати це рішення.

https://www.facebook.com/taras.kachka/posts/2556460858013305?notif_id=1579781312794074&notif_t=notify_me

За оперативними даними станом на 23 січня більше 100 тис курей на птахофабриці забили гуманним безкровним методом та спалили. Розпочалися заходи щодо проведення дезінфекційних робіт. Очищують приміщення, де утримувалась птиця. За попередніми даними ймовірною причиною занесення збудника грипу до господарства були дикі та синантропні птахи.

В той же час, пташиний грип продовжує ширитися Європою. Держпродспоживслужба України рекомендує під час спалахів пташиного грипу відмовитися від курятини зі стихійних ринків: продукти птахівництва потрібно купувати тільки на офіційних ринках, у магазинах і офіційній торговій мережі. М’ясо птиці та яйця перед вживанням необхідно піддати термічній обробці. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: