Догори
Дати відгук

Якщо є в кишені пачка цигарок: чи буде реалізовуватись у воюючій Україні заборона на публічне куріння (ІНФОГРАФІКА)

Відсьогодні набули чинності норми закону, які остаточно забороняють куріння тютюну в громадських місцях.

3 хв на прочитання11 Липня 2022, 15:32
Поділитись:

З 11 липня виробами електричного нагрівання тютюну та електронними сигаретами (наприклад, відомими IQOS і glo) заборонено користуватися у громадських місцях нарівні із цигарками й кальянами. За це передбачено штраф ― від 51 до 170 грн.

Чинне законодавство України забороняє куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у визначених громадських місцях, зокрема закладах ресторанного господарства та на всіх робочих місцях усіх форм власності.

У 2022 році Президентом України був підписаний комплексний антитютюновий Закон №1978-ІХ, який прирівняв будь-які засоби для куріння до звичайних цигарок. Його норми зокрема посилюють захист громадян від шкоди вторинних тютюнових та нікотинових викидів і передбачають:

  • з 11 липня 2022 року заборону куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну (в Україні продаються під брендами glo, IQOS, lil Solid) у визначених громадських місцях, зокрема закладах ресторанного господарства, та на робочих місцях на рівні з цигарками, кальянами та е-сигаретами;
  • заборону відведення курилок у громадських приміщеннях усіх форм власності;
  • визначення терміну приміщення для унеможливлення куріння у закритих приміщеннях під виглядом літніх кафе.

Посилено відповідальність за порушення закону: 

  • для закладів громадського харчування передбачено штраф 3000 грн за перше та 15000 грн за повторне протягом року порушення;
  • для інших субʼєктів господарювання запроваджується відповідальність у вигляді штрафу 1000 грн за перше та 10000 грн за повторне протягом року порушення;
  • сільські, селищні, міські ради отримують повноваження визначати додаткові вільні від куріння місця в межах громади (наприклад, сквери, парки, пішохідні вулиці).
Інфографіка: Го "Життя"

Але чи буде виконуватися цей закон?

У ГО «Життя» вважають, що в українського суспільства є запит на такі заходи.

Так, згідно з опитуваннями КМІС українці абсолютною більшістю підтримують захист бездимного середовища в громадських місцях та приміщеннях:

  • 90 % підтримують заборону використання систем нагрівання тютюну в громадських місцях;
  • 90% підтримують розширення переліку громадських місць, вільних від куріння
Інфографіка: ГО "Життя"

«Таким чином суспільна підтримка дотриманню антитютюнового законодавства є абсолютною, що є запорукою його виконання. Важливим елементом є інформування громадян та субʼєктів господарювання, у чому ми дуже сподіваємося на підтримку медіа за що дуже вдячні», — сказав у коментарі GreenPost виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира.

Він наголошує, що лише на тих недобросовісних суб’єктів господарювання, які будуть свідомо порушувати закон та отруювати своїх працівників та відвідувачів тютюновим димом та нікотиновими викидами, буде реагувати Держпродспоживслужба за скаргами громадян, яке можна надіслати навіть із мобільного телефону (подати скаргу можна за цією формою).

Купира анонсує, що таке ж опитування КМІС проводив наприкінці травня 2022 року, і позиція підтримки бездимного середовища у суспільстві під час повномасштабної війни збереглася — згодом результати дослідження буде опубліковано.

«Потрібно пам’ятати, що норми бездимного законодавства спрямовані на захист здоров’я українців — як некурців, так і курців. Здорове майбутнє, відбудова та розвиток України можливі, якщо її жителі будуть піклуватися про своє та здоров’я людей поруч. Дотримання громадянами законів є фундаментом для України як правової держави й надалі працювати задля здоров’я та добробуту українців. Турбота про здоровʼя — вклад кожного у перемогу України», — підкреслює активіст.

Ми вже розповідали, що відсьогодні курцям айкосів, електронних цигарок, вейпів у громадських місцях загрожує чималий штраф (Інфорграфіка).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання19 Квітня 2024
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитаннягодина тому
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитання2 години тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитання4 години тому
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитання5 годин тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання6 годин тому
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання8 годин тому
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання9 годин тому