Якість винограду значно знизиться через потепління - експерт

1 хв на прочитання19 Березня 2020, 04:00

Через аномально теплу зиму в Україні активізувалися хвороби, які вражають виноград, і виноградарі можуть втратити половину врожаю

На думку керівника присадибного господарства  Андрія Карпуша, якого цитує seeds.org.ua, холодні зими вбивають грибкові захворювання: на землі і стовбурах, а теплі – навпаки, сприяють їх поширенню. Саме таким чином морозостійкі сорти винограду, які витримують до -25°С, під час обдування холодним вітром позбавляються від грибкових захворювань. 

"Через теплу зиму  всі хвороби залишаються на кущах. Тому фермерам доведеться подвоїти або навіть потроїти обробки рослин навесні, влітку теж потрібно буде збільшити їх кількість”, – зазначив експерт.

На його думку, обсяги врожаю 2020 р сильно не постраждають, проте знизиться його якість. Вона буде гірше, ніж після холодних зим.

До того ж Карпуша каже, що теплі зими, за спостереженнями, провокують поворотні заморозки на вже вегетуючі рослини. Це може спричинити втрати врожаю,  іноді до  80-90%. 

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою спрямовується 400 млн грн на підтримку садівництва, виноградарства та хмелярства. 

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: