Якість повітря в Києві покращується, однак воно все ще забруднене

2 хв на прочитання4 години тому
ФОТО: ілюстративне

Рівень шкідливих речовин все ще перевищує допустимі норми.

Рівень забруднення повітря у Києві поступово знижується. Але поки залишається вище норми, наголосила Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук. 

Вона нагадала, що причинами задимлення є пожежі в екосистемах та горіння торф’яників, основним викидом яких є компоненти диму. Це тонкодисперсні частки PM2.5 (пил з діаметром часток до 2,5 мікрон) та PM10 (пил з діаметром часток до 10 мікрон). 

На появу смогу впливають також сезонні перепади температур. Восени відбуваються температурні інверсії, які викликають накопичення шкідливих речовин в приземному шарі повітря. Тепле повітря і вологість призводять до туману, шкідливі речовини з різних джерел викидів майже не розсіюються. Це впливає на якість повітря, швидкість руху повітряних мас та показники забруднення. 

За словами міністра, станом на зараз у повітрі Києва та його околицях фіксується перевищення дрібнодисперсних частинок (пил, сажа, дим). Діоксид азоту, діоксид сірки – у нормі. Найближчим часом очікується покращення показників. 

“Зазначена ситуація вкотре показує – Україна потребує розбудови сучасної системи моніторингу довкілля. І тут не може виникати дискусій, що реформа не на часі. Адже такі події як смог у Києві, пожежі по всій країні демонструють – нам потрібно якнайшвидше впроваджувати моніторинг довкілля не на папері, а робити практичні кроки. Тож у фокусі Міністерства – посилення роботи з міжнародними партнерами для встановлення сучасних постів моніторингу в Україні, які дозволять ще оперативніше не тільки фіксувати забруднення, а й аналізувати причини їх виникнення, прогнозувати погіршення чи покращення стану компонентів довкілля та приймати оперативні рішення”, – написала Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, наразі стан повітря відстежується за допомогою постів моніторингу органів місцевої влади, а також громадськими організаціями. Всі ці пости підключені до ЕкоЗагрози. Тож  стан повітря та радіаційний фон кожен може відстежувати самостійно в режимі реального часу на вебресурсі Міндовкілля Екозагроза.

Раніше у Міндовкілля оприлюднили рекомендації, як захистити здоров'я, поки показники забруднення повітря у столичному регіоні перевищують норми.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: