Догори
Дати відгук

Які овочі та фрукти можуть знизити ризик інсульту

Ризик можна зменшити на 9 відсотків

2 хв на прочитання12 Жовтня 2022, 09:30
Поділитись:

Вчені з’ясували, що фрукти та овочі з білою м’якоттю можуть значно знизити ймовірність інсульту через їх унікальні антиоксиданти. Інсульт виникає, коли приплив крові до мозку раптово утруднюється.

Ґрунтуючись на висновках дослідників Рочестерського університету (США), низка профілактичних заходів може знизити ризик інсульту. Зазвичай, щоб запобігти його настанню, лікарі призначають медикаменти, однак, як з’ясувалося, регулярне вживання ряду фруктів та овочів з білою м’якоттю знижує ймовірність негативного розвитку сценарію в рази.

Серед подібних овочів та фруктів фахівці виділили груші. Вони здатні нормалізувати артеріальний тиск і холестерин завдяки їх натуральній клітковині, відомій як пектин (пектин є неперетравним харчовим волокном, здатним утворювати гелеутворювальну масу, яка збирає зі стінок кишечника токсичні речовини і виводить їх з організму природним шляхом).

“Груші – хороше джерело клітковини та кількох корисних рослинних сполук включаючи катехін (антиоксиданти). Він, також міститься в яблуках і какао, може допомогти знизити кров’яний тиск, поліпшити здоров’я кровоносних судин і запобігти утворенню тромбів”, – сказано в статті.

Щоб переконатися в користі “білих” фруктів, у 2011 році група дослідників припустила, що груші можуть захистити мозок від інсульту. Після цього фахівці вивчили медичні карти понад 20 тисяч людей віком 40 років. Ні в кого не було серцево-судинних захворювань. Також вчені розпитали їх щодо вживання груш, яблук.

За десять років спостереження серед досліджуваних сталося 233 інсульти. Проаналізувавши дані, експерти дійшли висновку, що ті, хто регулярно їв груші, яблука та інші фрукти, овочі з білою м’якоттю, на 52% були менше схильні до ризику інсульту ніж ті, хто їх не їв.

Команда визначила, що ризик інсульту знижується на 9 відсотків із кожними 25 грамами білих фруктів та овочів, що споживаються на день.

“Зниження ризику інсульту, що спостерігається, може бути пов’язане з більш здоровим способом життя людей, які споживають дієту, багату фруктами та овочами”, – додали вчені.

За даними офіційної статистики МОЗ, щорічно в Україні відбувається близько 130 тисяч випадків інсульту, і до 40% пацієнтів помирають протягом першого місяця від початку захворювання. Близько 35% пацієнтів – люди працездатного віку. Сукупні втрати економіки України від інсульту можуть досягати 100 млрд.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Всесвітній день вазектомії 2025 — контрацепція та відповідальність
Всесвітній день вазектомії: відповідальність чоловіків за планування сім’ї
1 хв на прочитанняВчора
Європейський день муковісцидозу 2025 — підвищення обізнаності. Фото: Jerry Nick, M.D.
Європейський день муковісцидозу: привертаємо увагу до рідкісної недуги
1 хв на прочитанняВчора
Вибираємо дієвий засіб від болю в горлі
Вибираємо дієвий засіб від болю в горлі
4 хв на прочитання20 Листопада 2025
Затверджено Порядок реагування на насильство та жорстоке поводження з дітьми
Уряд затвердив чіткий Порядок реагування на жорстоке поводження з дітьми
1 хв на прочитання20 Листопада 2025
Місцеві протестують проти 60-денного карантину, перекриваючи дороги та підпалюючи блокпост
2 хв на прочитання20 Листопада 2025
Прощання з димом: міжнародний день відмови від паління закликає до дії
1 хв на прочитання20 Листопада 2025
Фіолетовий сигнал тривоги: 20 листопада — Всесвітній день боротьби з раком підшлункової залози
1 хв на прочитання20 Листопада 2025
Афганістан стає світовим центром виробництва метамфетаміну
1 хв на прочитання20 Листопада 2025