Яка картопля знижує, а яка – підвищує рівень цукру в крові

2 хв на прочитання16 Листопада 2022, 06:50
В Україні стрімко зростає попит на продовольчу картоплю

Деякі види картоплі позитивно впливають на високий цукор.

Високий рівень цукру в крові небезпечний для здоров’я, так як може стати причиною проблем з серцем і нервами. Вчені з’ясували, що деякі види картоплі позитивно впливають на високий цукор.

Високий рівень цукру в крові веде до жахливих наслідків, серед яких-серцеві хвороби, інсульти і проблеми з нервами. Якщо у вас діабет, треба серйозно задуматися про свій раціон харчування.

З кожною ложкою їжі вуглеводи перетворюються в глюкозу, яка потім потрапляє в кровоносну систему. Зазвичай виробляється підшлунковою залозою гормон інсулін дозволяє клітинам нашого організму забирати глюкозу з крові. Але, якщо у вас діабет другого типу, ваш організм виробляє недостатньо інсуліну, або ж виробляється інсулін не діє. Глікемічний індекс показує, наскільки швидко той чи інший продукт впливає на вміст цукру (глюкози) в крові, зазначає міністерство охорони здоров’я.

Продукти з високим глікемічним індексом розкладаються в організмі швидко, викликаючи різке збільшення концентрації глюкози в крові.

Продукти з низьким глікемічним індексом переробляються в організмі повільніше, і тому збільшення цукру в ньому відбувається поступово.

Якщо говорити про картоплю, то у деяких його видів високий глікемічний індекс, а у деяких – низький.

Так, у солодкої картоплі глікемічний індекс низький, що відзначає видання Medical News Today. Тому є такий вид картоплі дієтологи рекомендують. Плюс до цього, він “дуже поживний”.

Але діабетикам краще уникати регулярного вживання в їжу білої картоплі, оскільки у нього високий глікемічний індекс. Їм також слід утримуватися від картоплі фрі і картопляного пюре. Харчуватися діабетикам можна солодкою картоплею і ямсом.

Глікемічний індекс допомагає визначити, які продукти слід вживати в їжу, але діабетики повинні враховувати і інші фактори.

Міністерство охорони здоров’я пояснює: “дослідження показують, що найбільший вплив на рівень глюкози в крові після їжі надає кількість спожитих вуглеводів, а не глікемічний індекс”.

Це означає, що для зниження цукру в крові треба контролювати розмір порції під час їжі.

“Важливо також дотримуватися здорового і збалансованого раціону харчування. У їжі має бути мало жирів, цукру і солі. Треба їсти більше фруктів і овочів”, – зазначає міністерство.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: