Як приготувати смачну кутю: два рецепти, що сподобаються кожному

3 хв на прочитання20 Грудня 2023, 10:10

Ці рецепти куті сподобаються всім!

Кутя - це головна різдвяна страва, яка символізує багатство нашої землі, зв'язок з предками і повагу до покійних. Традиційно кутю готують з ячменю, хоча можна також використовувати інші крупи. Заправляють кашу горіхами, маком і родзинками, а також часто заливають узваром.

Помилки і нюанси в приготуванні

Щоб кутя вийшла смачною і розсипчастою, а також відповідала традиційним рецептом, потрібно знати кілька нюансів її приготування.

Після ознайомлення з нюансами можна приступати до приготування самої каші.

Кутя традиційна пшенична

У таку кутю за бажанням можна додати будь-які сухофрукти чи цукати.

Інгредієнти:

Пшеницю краще замочити на ніч у холодній воді, хоча зараз в магазинах продається готова пшениця для куті, яка не вимагає запарювання. Ретельно промити крупу і залити водою у співвідношенні крупи і води 1:4. На 350 г пшениці потрібно 1,5 л води. Варити крупу 40-60 хвилин.

Мак залити гарячою водою на 15 хвилин, потім злити воду. Розпарений мак перетерти в кавомолці, ступці або в м'ясорубці. Горіхи викласти в пакет і подрібнити качалкою.

У велику миску викласти зварену і остиглу пшеницю, додати мак і горіхи. Заправити медом за смаком. Розбавити кашу до потрібної консистенції водою або узваром.

Кутя рисова з родзинками

Для куті краще використовувати пропарений або довгозерний рис. 

Інгредієнти:

Рис промити кілька разів. Родзинки промити, викласти на гарячу сковороду з олією і обсмажувати 5-7 хвилин. Це додасть куті незвичайний присмак. У процесі обсмажування додати в родзинки ложку цукру. Прибрати зі сковороди родзинки і на тій же олії підсмажити сухий рис. Він має стати злегка золотистим. Потім залити рис водою і варити до готовності (15-20 хвилин). У готовий рис додати родзинки і мед, закрити кришкою і залишити до охолодження. Готову кутю розбавити узваром.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: