Догори
Дати відгук

Як зібрати 10 тонн фундука з гектара?

Про це розповів віцепрезидент «Української горіхової асоціації»

2 хв на прочитання26 Червня 2020, 19:15
Поділитись:

Технологія інтенсивного вирощування дозволяє економити площу, майже повністю механізувати виробництво та ефективно використовувати систему зрошення. Про це в коментарі GreenPost повідомив віцепрезидент «Української горіхової асоціації» Василь Бабанський.

Як розповів експерт, за допомогою європейської технології вирощування фундука, яка вже запатентована в Україні, господар, маючи у власності лише 1-2 га землі, може налагодити сімейний бізнес. При цьому не потрібно витрачати додаткові кошти на залучення робочої сили. За словами пана Бабанського, потрібно мати невелику ділянку землі та кількох членів сім’ї та цього достатньо, аби розпочати власну справу.

«Інтенсивна технологія вирощування дозволяє на 1 га землі висадити до 5 тис. саджанців фундука. Тоді як за традиційною технологією на цій прощі можна посадити лише 500 саджанців. Ефективніше використовується кожен квадратний метр землі, що має вагоме значення для малого та середнього бізнесу, з невеликим земельним банком», - наголосив він.

Якщо ж говорити про промислові насадження фундука, то це теж дуже ефективно, каже експерт, бо коефіцієнт використання землі 1/10.

«Якщо сьогодні посадимо 1 га фундука за інтенсивною технологією вирощування – це до 5 тис. саджанців на 1 га, тобто до 10 га за традиційною технологією 5/4. Таким чином скорочується площа земельних ділянок для закладання садів, а з іншого боку з цього 1 га, як показує європейський досвід, можна зібрати до 10 т горіхів фундука» - розповів Василь Бабанський.

За його словами, такий спосіб господарювання суттєво скорочує витрати. Якщо говоримо про крапельне зрошення, то його організувати на 1 га землі простіше, ніж на 10 га. Це дає можливість основні технологічні процеси повністю механізувати – від посадки саду до збирання врожаю.

Нагадаємо, що за період дворічної роботи програми держпідтримки садівництва в Україні до 2020 року було висаджено майже 4 тисячі гектарів горіхових садів, що склало 48% від усіх площ садів в Україні, закладених за програмою бюджетного фінансування садівництва.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро