Догори
Дати відгук

Як здійснювати саботаж, якщо вас залучили до окупаційної влади

Працювати на користь України можна і в тилу ворога, зокрема в окупаційній адміністрації.

7 хв на прочитання09 Квітня 2022, 17:03
Поділитись:

Героїчна смерть при спробі окупантів залучити вас до співпраці — не єдиний вихід. Можна «допомогти» окупантам встановити порядок. Центр національного спротиву розповідає, як саботувати роботу окупаційної адміністрації зсередини.

Якщо ви займаєте керівні посади при адміністрації окупаційної влади

✔ Ваше головне завдання — вплинути на організацію роботи та прийняття рішень. Загальмувати ефективні та збільшити акцент на неефективних шляхах вирішення поставлених завдань.

✔ Наполягайте на тому, щоб робити все через посередників. Ніколи не дозволяйте використовувати короткі шляхи вирішення проблем.

✔ За можливості покладайте одні й ті самі обов’язки на декількох посадовців.

✔ Висловлюйте «промови» перед окупантами в адміністрації. Розмовляйте якомога частіше і довше. Сповільнюйте прийняття рішень противником розповідями про особистий досвід, анекдотами тощо. Ніколи не соромтеся зробити кілька відповідних «патріотичних» коментарів.

✔ Якщо можливо, передавайте всі питання до комітетів для «подальшого вивчення та розгляду». Намагайтеся зробити комітети якомога більшими — ніколи не менше п’яти осіб повинні погодити спільне рішення.

✔ Приймайте невідповідні рішення якнайчастіше.

✔ Сперечайтеся про точні формулювання указів, протоколів, резолюцій тощо. Через певні проміжки часу уточнюйте в окупантів, поставлених при органах самоврядування, одні й ті самі неважливі питання.

✔ Якщо ви депутат місцевих органів самоврядування, повторно ініціюйте обговорення та голосування вирішених на останньому засіданні питань. Спробуйте відкрити питання доцільності раніш прийнятих рішень.

✔ Пропагуйте «обережність». Закликайте своїх колег бути «обережними» й уникати поспіху, лякайте їх недовірливим ставленням із боку окупантів.

✔ Розпалюйте суперечки серед підлеглих на ґрунті різниці компетентності.

✔ При виявленні корупційної складової не повідомляйте органи окупаційної адміністрації. Всіляко її заохочуйте.

Якщо ви — працівник виконавчої гілки влади при адміністрації окупаційної влади

✔ Частіше вимагайте письмових розпоряджень від різних структур окупаційної влади.

✔ Звикніть більшість наказів «неправильно розуміти». Ставте нескінченні запитання або ведіть довге листування з комітетами.

✔ Зробіть все можливе, щоби відстрочити виконання завдання окупаційної влади. Навіть якщо частина питань було вирішено заздалегідь, не повідомляйте про те, а вимагайте більше додаткового часу.

✔ Не замовляйте нові робочі матеріали (витратні матеріали) доти, доки ваші поточні запаси не вичерпаються остаточно: найменша затримка у виконанні рутинної роботи означатиме зупинку виконання адміністративних рішень.

✔ Замовляйте дорогі високоякісні матеріали, які важко отримати. Попереджайте, що звичайні матеріали означатимуть неякісне виконання роботи. Також проводьте закупівлю зайвих непотрібних матеріалів.

✔ Формулюючи завдання, завжди спочатку ставте в пріоритет другорядні. Маєте можливість — призначайте на виконання робіт неефективних працівників, надавайте їм для робіт застарілу техніку (інструменти).

✔ Наполягайте на бездоганному виконанні робіт у відносно неважливих завданнях; відправляйте працівників назад на доопрацювання за найменший недолік. Великим успіхом буде затвердження для робітників неефективних алгоритмів роботи, інструкцій тощо (не стосується інструкцій із заходів безпеки, що можуть призвести до каліцтва або загибелі, окрім якщо цією жертвою може стати окупант).

✔ При здійсненні (замовленні) закупівель робіть помилки в маршруті доставок, щоб деталі та матеріали були відправлені не в те місце.

✔ Під час навчання нових працівників давайте неповні або оманливі інструкції для роботи, нехай вони з першого дня працюють неефективно.

✔ Знижуйте моральний дух (а разом із ним і виробництво) шляхом демотивації ефективних працівників. Для цього частіше заохочуйте неефективних працівників, надавайте їм незаслужені підвищення, позачергові відпустки. Дискримінуйте ефективних працівників, що погоджуються з політикою окупантів — робіть їм систематичні зауваження без точних пояснень, за що саме.

✔ Організовуйте зустрічі, проводьте конференції в час, коли потрібно виконувати більш важливі завдання.

✔ Подумайте, як збільшити паперову роботу правдоподібними способами. Вимагайте більше копій непотрібних документів.

✔ Помножте процедури та дозволи, пов’язані з виданням інструкцій, указів, особливо документації, від якої залежить видача заробітної плати робітникам. Зробіть так, щоб не менше трьох посадовців мали схвалювати адміністративні рішення, які міг би схвалювати один.

✔ Маючи розпорядчі повноваження при окупаційній владі, застосуйте всі вищезазначені методи до останнього.

Якщо ви — офісний працівник при адміністрації окупаційної влади

✔ Передусім ви маєте сховати записи (особові справи) всіх, кого ви знаєте, з числа долучених до руху спротиву.

✔ Робіть помилки в документах, плутайте схожі назви, використовуйте неправильні адреси (прізвища виконавців) тощо.

✔ Робіть якнайбільше запитів, листування з різними комітетами. Нехай краще витрачають робочий час на листування, аніж на роботу.

✔ Якщо вам доручено робити копії документів, зробіть декілька неякісних копій та перемішайте їх зі звичайними, щоб потім довелося виконати додаткові копіювання.

✔ Якщо до вашого начальника записуються на зустріч, то повідомляйте відвідувачів, що ваш начальник зайнятий або на зустрічі (розмовляє по телефону) тощо.

✔ Затримуйте письмові розпорядження перед відправкою в комітети чи в діловодство.

✔ Поширюйте тривожні чутки серед інших робітників (наприклад, про їхню скору заміну на іншого працівника з країни окупантів).

✔ Загалом працюйте якомога повільніше. Продумайте, як збільшити кількість необхідних дій для виконання завдань.

✔ Беріть якомога більше перерв у своїй роботі. Витрачайте зайвий час на прості завдання. Якщо ви ріжете папір, копіюєте або друкуєте документи, формуєте пакети документів, то виконуйте всі дії вдвічі довше, аніж потрібно.

✔ Навіть коли ви йдете в туалет, проводьте там більше часу, ніж необхідно. Забувайте необхідне для роботи приладдя (інструменти) і вимушено повертайтеся за ними декілька разів.

✔ Удавайте, що робочі вказівки (інструкції) важко зрозуміти, і попросіть повторити їх більше одного разу. Або вдайте, що ви особливо турбуєтеся про виконання своєї роботи, і докучайте начальнику зайвими запитаннями.

✔ Виконуйте свою роботу погано, але звинувачуйте в цьому погані інструменти, периферійні прилади або комп’ютерне обладнання, програмне забезпечення тощо. Систематично скаржтеся, що ці речі заважають вам виконувати свою роботу правильно й у встановлений термін.

✔ Ніколи не передавайте свої навички та досвід новому чи менш кваліфікованому працівнику.

✔ Всіляко завантажуйте адміністративний ресурс. Заповнюйте форми нерозбірливо, щоб їх доводилось переробляти; робіть помилки, пропускайте запитувану інформацію у бланках.

✔ Якщо можливо, приєднайтеся або допоможіть організувати групу для подання проблем співробітників керівництву. Слідкуйте за тим, щоб прийняті процедури були максимально незручними для керівництва, передбачаючи присутність великої кількості співробітників на кожній зустрічі.

✔ Перемішуйте документи на полицях, в папках, архівах місцями.

✔ Якщо у вас робота за комп’ютером, час від часу перезавантажуйте його, жаліючись на нестабільну роботу. Якщо до комп’ютера мають доступ декілька працівників: переміщуйте документи в інші папки; видаляйте документи або встановлені програми. Загалом саботування роботи на комп’ютері цілковито залежить від вашого вміння користуватися ПК.

Ми вже наводили практичну інструкцію з ненасильницького спротиву окупантам.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитання40 хвилин тому
Скільки коштів виплатила медзакладам із початку весни
Стало відомо, скільки коштів НЗСУ виплатила медзакладам із початку весни
1 хв на прочитаннягодина тому
На Одещині врятували коня, який застряг у болоті
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
В українських школах розповідатимуть про права дитини
В українських школах розповідатимуть про права дитини
1 хв на прочитання3 години тому
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитання4 години тому
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитання5 годин тому
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитання6 годин тому
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитання7 годин тому