Догори
Дати відгук

Як захиститися від безсимптомного носія COVID-19

Поради реаніматолога та біофізика

1 хв на прочитання02 Листопада 2020, 18:35
Поділитись:

Провідний американський реаніматолог Пол Марік у своїй доповіді про COVID-19 наголосив: людина, котра заразилася коронавірусом, найбільш заразна в інкубаційному періоді до появи симптомів, і (менше) в перші дні симптомів. Вірусна реплікація в носоглотці досягає піку до початку симптомів. Це означає, що найбільш заразні ті, хто про це не знає.

Найбільш ефективним способом боротьби з COVID-19 Пол Марік назвав маски – обов'язково і всім. Одягнувши маску, людина не поширює віруси, і водночас зменшується кількість вірусних частинок, які людина вдихає й вдихає. Лікар упевнений, що тяжкість захворювання залежить від цього: хтo вдихнув менше вірусу, той захворів легше або без симптомів.

У своєму коментарі GreenPost біофізик Семен Єсилевський, провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України, пояснив, що маска може захистити від безсимптомного носія, бо вірус виділяється зі звичайним диханням.

«При кашлі він просто летить набагато далі з краплями слини та мокротинням, але і від людини що не чхає і не кашляє, можна заразитися. Якщо людина голосно розмовляє, сміється, кричить чи співає, виділення вірусу та відстань його розповсюдження сильно зростає», – говорить Семен Єлисевський.

Проте експерт підкреслив, що ефективність маски від 20 до 90%.

«Це залежить від типу маски та того, хто її носить – носій чи інша людина. Якщо обидва в масках – до 90%», – пояснює біофізик.

Раніше ми розповідали, куди не можна класти маску та як нею собі не зашкодити (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.