Догори
Дати відгук

Як визначити рак грудей вчасно: що повинна знати кожна молода жінка

До речі, побачити явні ознаки захворювання можна тільки при занедбаній формі злоякісної пухлини.

2 хв на прочитання09 Жовтня 2021, 14:32
Поділитись:

На жаль, таке поширене явище, як рак грудей, вже давно не залежить від вікових показників і спадкової генетики. Певна доля ризику, звичайно, присутня, але статистика показує, що ніхто не застрахований від подібного діагнозу.  

Як розпізнати рак грудей вчасно і що це таке

Рак грудей розвивається в молочних залозах. Він являє собою епітеліальну пухлину, яка виходить з доль або протоків залози. Подібна хвороба найбільше поширена серед жінок. Згідно статистики, на неї хворіє кожна восьма жінка країни. Для того, щоб вчасно розпізнати дану хворобу, необхідно знати, як проявляється рак грудей.

До речі, побачити явні ознаки захворювання можна тільки при занедбаній формі злоякісної пухлини. Не завжди можна визначити, як виглядає рак грудей, візуальним шляхом.

Звичайно захворювання являє собою ущільнення в молочній залозі. Якщо пухлина проростає в стінку грудей, жіноча молочна залоза стає практично нерухомою. Якщо ж пухлина проростає назовні, відбувається деформація грудей у вигляді втягнутого соска.

Оскільки віднайти рак грудей самостійно дуже складно, потрібно уважно проводити самообстеження. Тривожним дзвіночком можуть стати кров’янисті виділення із соска або відчуття дискомфорту в підпахвовій зоні.

У питанні, як виявити рак грудей, вам допоможуть такі симптоми:

  • виникнення ущільнень у грудях;
  • наявність пухлин, почервонінь, “лимонної” кірки на шкірі грудей;
  • витягнуті соски, поява кров’янистих ранок на них.

Оскільки рак грудей починається з об’ємних утворень, які можна виявити під час мамографії, УЗД та інших профільних обстежень, жінці потрібно систематично відвідувати лікаря-мамолога і проводити самообстеження. Якісна діагностика дозволить вчасно виявити і вилікувати захворювання ще на ранніх його стадіях.

Як перевірити груди на рак: сучасна діагностика

Вболіваючи, що у вас рак молочної залози, визначити його вам допоможе досвідчений спеціаліст. Для цього лікарі можуть призначити один із наступних методів діагностики:

  • ультразвукова – УЗД молочних залоз
  • рентгенологічна – мамографія;
  • дуктографічна;
  • стереотактична біопсія;
  • аспіраційна біопсія;
  • трукат-біопсія.

Додатково, для того, щоб зрозуміти, як розвивається рак грудей, лікарі призначають комп’ютерну томографію. В деяких випадках може бути призначено ПЕТ- КТ-дослідження.

Джерела: mammologycenter.com.ua, spizhenko.clinic, pfizermed.com.ua.

До слова, нова онкотерапія раку грудей скорочує процедуру з 2,5 годин до 5 хвилин.

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.