Догори
Дати відгук

Як вивезти тварину за кордон: ціна питання, алгоритм дій і всі потрібні документи

Про це обов'язково потрібно подбати заздалегідь.

12 хв на прочитання22 Липня 2024, 08:24
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Уже загальновідомо, що для українців домашні улюбленці — це не просто тварини, а повноцінні члени родини. Залишаючи свої домівки й переселяючись у безпечніші регіони України чи й за кордон, чимало українців робили це зі своїми улюбленцями. Та якщо в 2022 році вивезти тварину за кордон можна було без жодних документів на неї, то зараз правила повернулися до довоєнних. Якщо ви плануєте перетнути кордон разом зі своїм улюбленцем, вам обов'язково потрібно подбати про це заздалегідь.

«Рубрика» розповідає про все, що потрібно знати: як чипувати, які треба вакцини та документи, де їх оформлювати, скільки на це потрібно часу та скільки це коштуватиме. На всі запитання відповів лікар ветеринарної медицини, керівник ветеринарного сервісу Віктор Марков.

Як це працює?

Із 6 травня 2022 року спрощений режим вивезення домашніх тварин, зокрема в країни Євросоюзу, було скасовано. За оновленими правилами, що поширюються на собак, котів і тварин-компаньйонів, тварина та її документи мають відповідати міжнародним вимогам із перетину кордону.

«З погляду державних органів країни, у яку ввозиться тварина, ваш улюбленець потенційно може бути небезпечним як для інших тварин, які перебувають у цій країні, так і для її жителів. Небезпека може бути як соціальною (агресивний, небезпечний вид або порода), так і медичною — ваш улюбленець може хворіти чи бути носієм захворювань, які небезпечні для тварин і людей. Тому ветеринарні служби всіх країн (і Україна не є виключенням) дотримуються низки вимог і правил, які значно знижують потенційно небезпечні ризики пов'язані з тваринами, завезеними з іншої країни», — пояснює лікар-ветеринар Віктор Марков.

Вимоги різних країн можуть відрізнятись і змінюватись, залежно від епізоотичної ситуації в країні, тобто від рівня захворюваності тварин там. Тому дуже важливо ще на ранніх етапах планування поїздки провести всі необхідні ветеринарні заходи, які вимагає законодавство країни, куди ви прямуєте, а також країн, через які ви будете прямувати. З усіма вимогами до некомерційного переміщення тварин (саме так офіційно називається процедура в'їзду до іншої країни вашого улюбленця) можливо ознайомитись на спеціалізованих державних сайтах країн, куди ви прямуєте, чи проконсультувавшись у ветеринарних клініках. Також перед виїздом обов'язково потрібно ознайомитись із забороною на ввіз окремих порід собак, які визнані агресивними. Перелік цих порід може дуже сильно відрізнятись навіть у різних регіонах однієї країни — тому потрібно детально ознайомитись з правилами утримання домашніх тварин в тому регіоні, куди ви прямуєте.

Недотримання всіх вимог призведе до заборони в'їзду тварині чи до тривалого примусового карантину на митниці країни, куди ви планували прибути з улюбленцем.

Що потрібно зробити, щоб перетнути кордон з улюбленцем: алгоритм дій власника тварини

Крок 1: провести чипування (ідентифікацію)

Чипування є єдиним визнаним методом ідентифікації тварин у більшості країн світу — так само як у людини відбитки пальців та фото в біометричному паспорті.

Чипування може провести будь-хто (дуже часто це роблять заводчики), але зазвичай цей процес проводиться ветеринарним лікарем, який вводить мікрочип під шкіру тварини. Чип містить унікальний 15-значний номер. Цей номер може бути зчитаний за допомогою спеціального сканера, і він є ключем до інформації про тварину та її власника.

Процедура чипування досить проста та безболісна. Як чипувати тварину, або які кроки відбуваються в цьому процесі:

  • Перевірка наявності чипа: ветеринар перш за все перевіряє, чи є у тварини вже встановлений чип, щоб уникнути подвійної ідентифікації.
  • Введення чипа: мікрочип вводиться під шкіру тварини, в районі шиї або спини, аналогічно з підшкірною ін'єкцією, але допускаються й інші місця імплантування.
  • Перевірка чипа: ветеринар перевіряє правильність введення чипа за допомогою спеціального сканера, який зчитує унікальний номер чипа.
  • Реєстрація в базі даних: інформація про чип, тварину і її власника реєструється в базі даних для майбутньої ідентифікації.
  • Оформлення процедури чипування: ветеринарний лікар заповнює дані про чипування в ветеринарному паспорті тварини.

Чипування тварини не потребує ніякої особливої підготовки, проводиться без анестезії чи седації. Після проведення чипування немає жодних обмежень для продовження звичного способу життя.

Чипування має бути здійснено до будь-яких інших медичних маніпуляцій, що відображаються в документації для вивозу тварини за кордон. Вакцинація й інші процедури вимагають ідентифікації тварини через її чип. Перед будь-якими маніпуляціями лікар-ветеринар має перевірити наявність і відповідність номера чипа заявленим даним, щоб уникнути помилок та забезпечити правильне документування для подорожей вашої тварини за кордон.

Під час митного контролю обов'язково перевіряється відповідність номера чипа і даних у документах, що супроводжують тварину. Розбіжність навіть на одну цифру призведе до заборони перетину кордону.

Також, якщо чип вашій тварині встановили досить давно, для уникнення непорозумінь рекомендується завчасно перевірити функціональність чипа та відповідність його номеру в будь-якій клініці ветеринарної медицини або установі, яка працює з тваринами.

Крок 2: отримати ветеринарний паспорт міжнародного зразка

Як вивезти тварину за кордон Вакцинація Чипування Які потрібно документи Поради
Так має виглядати ветеринарний паспорт міжнародного зразка. Фото: «Рубрика»

 

За межами України вимог до вигляду паспорта тварини немає, він має містити необхідну інформацію — ідентифікатор тварини (чип), відмітки про вакцинацію, профілактичні обробки, а також дані власника. Але в Україні на сьогодні на законодавчому рівні діє лише один варіант бланка цього документа, і видають його здебільшого державні лікарі ветеринарної медицини, хоча приватні лікарі також можуть його видавати згідно з законодавством.

Що треба знати про отримання міжнародного паспорта для тварини:

✔ Цей документ можливо отримати тільки у ліцензованого лікаря ветеринарної медицини.

✔ Паспорт видається лише чипованим тваринам, код чипа обов'язково вноситься в паспорт.

✔ Можливо вписати дані двох власників. Якщо з улюбленцем будете подорожувати не тільки ви, бажано вписати дані іншого власника.

✔ У паспорті має міститись обов'язково підпис власника(-ів).

✔ Під час проведенні будь-яких профілактичних дій (вакцинація, протипаразитарні обробки) вони обов'язково заносяться в міжнародний ветеринарний паспорт.

✔ Фото тварини вклеювати в паспорт не обовʼязково.

Крок 3: вакцинувати тварину для виїзду за кордон

Вакцинація проти сказу є обов'язковою умовою для перетину кордону. Зокрема ЄС не накладає ніяких обмежень на виробників вакцини, за умови їх сертифікації. На сьогодні тварини, щеплені будь-якою вакциною, що офіційно представлені в Україні, не мають ніяких обмежень.

«Для отримання документів міжнародного зразка потрібно одне актуальне щеплення. Попередні вакцинації для оформлення документів не грають вирішальної ролі. Але потрібно враховувати медичну сторону щеплення — не завжди після однієї вакцинації виробляється достатній імунітет. У цьому випадку дослідження на титр антитіл проти сказу може показати напруженість титру менше, ніж достатньо для захисту, і тоді власники будуть вимушені повторно вакцинувати тварину, і знову проводити дослідження», — коментує Віктор Марков.

Зверніть увагу: щеплення проти сказу для перетину кордону має бути проведене після встановлення чипа або одночасно з ним, але не раніше! За 10 днів до вакцинації потрібно провести дегельмінтизацію.

Вакцинація проти інших хвороб не є обов'язковою для низки країн Європейського Союзу, але деякі країни вимагають ті чи інші профілактичні обробки та вакцинацію від певних хвороб. Так, наприклад, Мальта, Фінляндія, Нідерланди, Велика Британія та Ірландія вимагає обов'язкової обробки собак, що в'їжджають на їх територію, від ехінококозу (протипаразитарна обробка) не більше ніж за 5 діб до в'їзду.

Крок 4: провести дослідження на напруженість титру антитіл проти сказу

Це дослідження, яке показує, чи дійсно тварина захищена від сказу. Можна проводити не раніше ніж через 30 днів після вакцинації проти сказу, і не пізніше, ніж закінчиться термін дії вакцини. Дослідження для більшості країн діє довічно за умови регулярної ревакцинації проти сказу. Хоча деякі країни можуть встановлювати термін давності дослідження — від 6 до 36 місяців.

Аналіз на титр антитіл до вірусу сказу або просто титр, дійсний для перетину кордону не раніше, ніж через 3 місяці після проведення аналізу. Він проводиться в Україні лише у двох сертифікованих лабораторіях. Пробу крові та доставку в лабораторію проводить будь-який ліцензований лікар ветеринарної медицини.

Зверніть увагу:

✔ На момент відбору крові вакцинація не має бути протермінованою — має минути не більше року з дня вакцинації.

✔ Перетин кордону можливий лише після закінчення тримісячного карантину з моменту відбору крові та з дійсним дослідженням на напруженість імунітету проти сказу.

Крок 5: отримати ветеринарну форму Ф1 та міжнародний ветеринарний сертифікат

Ф1 — це довідка про стан здоров'я тварини, а також наявність усіх необхідних досліджень, вакцинацій, обробок і ветеринарних документів. Видається на основі огляду тварини лише державними лікарями ветеринарної медицини. Дійсна вона три дні. Дія її розповсюджується лише на територію України.

Аби перетнути кордон, довідку Ф1 потрібно обміняти на міжнародний ветеринарний сертифікат. Цей варіант форми Ф1 міжнародного зразка видається лише митними ветеринарними службами на пунктах митного контролю чи в місцевих органах Держпродспоживслужби на основі Ф1, огляду, перевірки всіх необхідних документів, обробок, та вакцинації. Дія міжнародного ветеринарного сертифіката розповсюджується як на територію України, так і за її межами.

«По суті міжнародний сертифікат — це такий собі агрегаційний документ, який підтверджує наявність всього іншого. Звичайно, отримати його можна на прикордонному пункті. Але за можливості краще замінити Ф1 на сертифікат в Держпродспоживслужбі — там також є митні ветеринари, щоби потім на митниці не втрачати час та нерви», — зауважує Віктор Марков.

Скільки це все коштуватиме?

Вартість усіх процедур буде досить сильно відрізнятись залежно від того, де ви будете проводити ту чи іншу маніпуляцію, які додаткові (необов'язкові послуги) вам потрібно буде оплачувати, від виду та виробника вакцини (лише проти сказу чи комплексна вакцина).

«За моїми підрахунками, наприклад по Києву, мінімальна вартість усіх обстежень, профілактичних заходів і документів обійдеться від 3500-4000 грн. Також в Україні існують приватні сервіси з підготовки всього пакету документів, які дуже сильно економлять час власників (власнику не потрібно самому їздити по клініках, лабораторіях, проводити обробку тварини тощо). Вартість усього пакета документів в таких сервісах починається від 6500 грн», — говорить Віктор Марков.

Отже, порядок оформлення документів для виїзду за кордон такий:

Перший етап. Ідентифікація (чипування) — вакцинація — оформлення ветеринарного паспорта міжнародного зразка.

Другий етап (через 30 діб) — відбір крові для дослідження на напруженість титру антитіл проти сказу.

Третій етап (через 3 місяці) — профілактичні (протипаразитарні обробки), оформлення форми Ф1 для подорожі.

Четвертий етап — проходження митного ветеринарного контролю й отримання міжнародного ветеринарного сертифіката

Відповідно, від моменту перших дій до виїзду мине щонайменше 4 місяці.

Додатково варто взяти довідку про відсутність племінної цінності та спецзасіб перевезення — укомплектований контейнер-переноску (не сумка і не наплічник).

Засоби для транспортування, як-от переноски, намордники, повідці — це вимоги перевізників, і у кожного перевізника вони можуть відрізнятись. Тому варто перед дорогою уточнити у транспортної компанії, які у них вимоги до транспортування саме вашого улюбленця.

Чи можна подорожувати з твариною, якщо вона вагітна чи має хронічну хворобу?

До подорожей допускаються тварини без ознак інфекційних і паразитарних захворювань. Вагітність — це нормальний фізіологічний стан тварини, він не є протипоказанням до подорожі, як і величезна кількість інших захворювань. Тобто немає ніяких законодавчих протипоказань проти подорожі тварини, наприклад, із цукровим діабетом, нирковою недостатністю, простатитом та іншими, які не становлять загрози іншим тваринам або людям.

Як діяти у випадку, якщо домашній улюбленець — не кішка чи собака, а, скажімо, єнот чи папуга?

Подорожувати з кішками, собаками або іншими домашніми хижими звірами значно простіше (з погляду отримання дозвільних документів), ніж з птахами. Річ у тім, що міжнародні стандартизовані норми дуже чітко прописані для домашніх хижаків (фретки, тхори, єноти), і дуже сильно варіюються для інших видів тварин. У багатьох країнах існує пряма заборона на ввіз екзотичних тварин. Так, наприклад, у Туреччину заборонено завозити домашніх плазунів і змій. Великою проблемою є те, що обов'язкові дослідження (як у хижаків на титр антитіл проти сказу) для інших видів тварин в Україні не проводять або лабораторії, які їх проводять, не є сертифікованими в міжнародній ветеринарній спільноті. Усе це через те, що попит досить незначний на такі дослідження. Тому, попри те, що перелік документів і вимог для таких тварин може бути значно меншим, ніж у хижаків, отримати їх буде значно важче. Або навпаки — для подорожі не потрібно нічого, крім ідентифікації (чипування) та ветеринарного сертифіката.

«Тому, якщо ви плануєте подорож з такими улюбленцями, обов'язково попередньо проконсультуйтесь у ветеринарного спеціаліста», — радить Віктор Марков.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративне
Побачити планету неозброєним оком: вже в неділю Сатурн максимально наблизиться до Землі
2 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: М’язова дистрофія Дюшена
7 вересня - Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена
3 хв на прочитання15 годин тому
ФОТО: Антисанітарія у країнах Африки / euronews
ВООЗ: у світі швидко зростає захворюваність і смертність від холери
2 хв на прочитання17 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Картопляна запіканка з кабачками та м'ясним фаршем — чудовий вибір для ситної сімейної вечері
2 хв на прочитання18 годин тому
Досі користуєтеся радянським рушником, який подарувала бабуся? Його час викинути — і ось чому
7 хв на прочитання20 годин тому
Серед інгредієнтів — горілка: коктейль на $10 млн завоював шалену популярність на тенісному турнірі US Open
3 хв на прочитанняВчора
«Доісторичний Ноїв ковчег»: у Німеччині знайшли рештки невідомих ракоподібних — припускають, що їм 500 млн років
1 хв на прочитанняВчора
Готується план нових уражень енергетики України, - Шмигаль
2 хв на прочитанняВчора