З’явилися перші дині та кавуни. Тоді як природній період їх дозрівання — це кінець серпня–початок вересня. Шепетівський районний відділ ДУ «Хмельницький обласний Центр rонтролю nа профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» розповідає про небезпеку баштанних.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, допустима денна норма нітратів для дорослого — 3,7 міліграма на кілограм. Тобто 259 міліграми для тих, хто має вагу у 70 кілограмів. Тож отруєння нітратами у дорослих — рідкісне явище, інша справа — діти. Через невелику масу тіла вони можуть отримати шкідливу дозу. Але, для того, щоб отруїтися, наприклад, динею з концентрацією нітратів в 400 міліграмів на 100 грамів, потрібно вжити не менше ніж півкілограма плоду.
Відповідно до Державних гігієнічних правил і норм, максимальний рівень нітратів у кавунах становить 60 мг/кг; у дині — 90 мг/кг. Але з власного досвіду (як покупця) можу сказати, що не всі продавці даної продукції сумлінно відносяться до своєї роботи. В багатьох точках продажу (особливо це стосується місць стихійної торгівлі) відсутні документи, що засвідчують безпечність кавунів та динь щодо вмісту нітратів.
Тож щоб уникнути неприємностей внаслідок вживання кавунів та динь, варто дотримуватися кількох рекомендацій:
Дотримуючись цих простих, але водночас важливих рекомендацій, Ви зменшите ризики отруєння і, можливо, убережете себе та близьких від потрапляння на лікарняне ліжко.