Догори
Дати відгук

Як уберегти розсаду від заморозків у відкритому ґрунті: радять городники

Якщо рослини й не загинуть, то надалі відставатимуть у рості, і плодоношення у них затримається на 2-3 тижні.

5 хв на прочитання30 Квітня 2023, 22:32
Поділитись:

Скоро настане час висадки розсади у відкритий ґрунт. У південних регіонах висадкою займаються в квітні–травні, в більш північних регіонах — у травні – на початку червня. Але погода зараз настільки непередбачувана, що зворотні весняні заморозки можуть нагрянути абсолютно раптово, буквально після, начебто сталою, теплої погоди. І як буває прикро, що вирощена з такою любов’ю і турботою здорова і міцна розсада після похолодань поникла або загинула.

Деякі культури можуть витримати зниження температури до -1-7 °С (петрушка, морква, селера, кріп, шпинат, цибуля). Але такі теплолюбні овочі, як огірки, кабачки, гарбуз, які ростуть близько до поверхні землі, дуже швидко реагують на температуру -1-2 °С. Також небезпечні весняні похолодання для незагартованих або погано укорінених томатів, перців і баклажанів. Незначне зниження температури рослини може і не погубити, але надалі вони будуть відставати в рості і плодоношення у них затримається на 2-3 тижні.

Як же захистити рослини від заморозків? Про це розповідає «Всезнайко».

З уроків ботаніки у школі всі знають, що будь-яка рослина складається з клітин. У клітинах міститься клітинний сік, який, як будь-яка інша рідина, при температурі від 0 °С і нижче кристалізується, тобто замерзає. Замерзлий клітинний сік за рахунок кристалів, що утворюються всередині клітини, розриває тоненькі мікрокристалічні оболонки клітини. Тургор (тиск, яке є всередині клітини) порушується — листочки знічуються, опадають униз, і ми бачимо вбиту морозом рослину.

Який укривний матеріал рятує розсаду від похолодань у відкритому ґрунті в травні-червні

Орієнтуватися тільки на прогноз погоди, коли у вас на грядках ростуть теплолюбні рослини, не варто. Якщо ви все-таки дотримуєтеся прогнозу, то дивіться його в кількох джерелах. Причому прогноз зазвичай дається по регіону, а не з конкретного дачній ділянці. Буває так, що на сусідній ділянці все померзло, а на вашій ні. Багато що залежить від рельєфу місцевості, місцезнаходження дільниці в низині чи поруч із водоймою тощо. В будь-якому випадку орієнтуйтеся на власний досвід, а також на народні прикмети — вони рідко кого підводять.

Якщо ввечері в травні-червні стовпчик термометра опускається до +1-2 °С, цілком можливо, що вночі температура опуститься ще нижче.

Стихлий вітер, затишшя, відсутність на небі хмар і припинення опадів говорить про те, що скоро похолодає.

Починає цвісти черемха — завжди на похолодання.

Якщо ви спостерігаєте щось із цих прикмет, це сигнал про те, що треба іти на город і зробити щось для захисту посадок. Мабуть, найвірнішим рішенням буде укриття посадок.

Укривний матеріал. На грядки з теплолюбними культурами, як кабачки, гарбузи, патисони, помідори і т. д., ставляться дуги, які зверху закривають спанбондом. За його відсутності дуги прикривають звичайними простирадлами, половиками.

Укриття пляшками. Якщо розсада невелика, то кожну рослину прикривають пластиковими пляшками, перевернутими відрами, мішками з крафт-паперу.

Підгортання. Цей спосіб більше підходить для картоплі. Оскільки до цього часу вона тільки сходить, невеликі сходи підгортають, тобто повністю рослину заривають землею. Так молоденьке бадилля у картоплі не замерзне, а в міру зростання зелень знову проб’ється назовні.

Як захистити рослини від заморозків поливом

Захистити рослини від майбутніх заморозків можна шляхом поливу (дощування). Полив проводиться ввечері, пара, що утворюється в міру випаровування води, захищатиме рослини від низької температури. Водяна пара має більшу теплоємність і не пропускає до землі потоки холодного повітря, а рослини безболісно знесуть короткочасні низькі температури.

З цією метою на поливальний шланг надівається дрібний розпилювач. Вода з нього має випливати дрібними краплями. Полийте рослини повністю зверху, а також полийте їх під корінь. Способом дощування можна захистити рослини в теплиці, чагарники і невеликі дерева до -5 °С, але тільки в безвітряну погоду.

Як уберегти рослини від весняних заморозків димом

Задимлення також вважається досить ефективним методом і застосовується не тільки в теплицях, а й для захисту кущів і плодових дерев.

У теплиці зазвичай використовують для задимлення тютюнову шашку — вона не небезпечна ні для рослин, ні для металевих конструкцій теплиці. Шашку поміщають в металеве відро і підпалюють ближче до ночі, коли з’являється ймовірність заморожування. І залишають її горіти аж до самого ранку.

Для захисту плодових дерев і чагарників у період, коли вони починають цвісти, влаштовують задимлення, розвівши поруч із кущами чи під деревами вогнище. Як паливо використовують вологі тирсу, солому, опале торішнє листя, картоплиння тощо. Головна умова: необхідно, щоб вогнище не горіло, а повільно тліло, виділяючи при цьому велику кількість диму. Одного вогнища розміром 1-1,5 м і заввишки до 1 м вистачить для задимлення 1 сотки землі.

Вогнище підпалюють також ближче до ночі, коли температура повітря опускається до нульової позначки. І горіння його має тривати аж до ранку, вкриваючи густим димом усю ділянку.

Незважаючи на простоту, цей спосіб має недоліки.

Багаття розводять тільки в безвітряну погоду, в іншому разі це може привести до пожежі.

З іншого боку, для підтримки горіння необхідний невеликий вітерець, інакше багаття згасне чи дим просто буде йти в небо.

При спалюванні рослинних залишків завжди наявний специфічний запах.

Також ми розповідали, як реанімувати підмерзлі рослини: садівники діляться трьома способами.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.