Догори
Дати відгук

Як правильно вибрати мед, щоб не нарватися на підробку: запам'ятайте 4 правила

Заради прибутку продавці часто йдуть на хитрощі, але сьогодні ми виведемо їх на чисту воду.

2 хв на прочитання17 Червня 2023, 12:09
Поділитись:

Якщо ви не знаєте, як правильно вибрати мед, значить рано чи пізно ви таки попадетеся на вудку хитрих продавців, які примудряються продати підробку під виглядом натурального продукту.

Не варто вірити бджолярам і торговцям на слово - будь-який мед можна фальсифікувати. Нерідко в гонитві за зайвою копійкою виробники додають у нього крохмаль. Але навіщо і як його виявити?

Як правильно вибрати мед

Визначити наявність у продукті чужорідних добавок можна просто на ринку. Слід запам'ятати характеристики натурального меду, щоб за ними легко виявити дійсно вартісний варіант.

Натуральний мед:

  • Має квітковий аромат
  • Під час ковтання може викликати невелике печіння в горлі
  • Має пластичну текстуру
  • Густий, але не надто
  • Без будь-яких слідів піни зверху
  • Містить вкраплення пилку або воску

Ненатуральний мед:

  • Зовсім не пахне або віддає кислинкою
  • При ковтанні не призводить до відчуття печіння в горлі
  • Відрізняється густою текстурою з грудками або навпаки, надто рідкий
  • Має піноутворення на поверхні

Але іноді подібні ознаки зовсім не говорять про фальсифікат, адже буває мед зовсім без запаху, але він є абсолютно органічним. Його бджоли збирають там, де росте іван-чай.

Як перевірити мед на натуральність

Для початку зверніть увагу на його густоту. Зачерпніть ложечкою невелику кількість меду і подивіться на те, як він стікає в тарілку. Підробка стікатиме швидко, а поверхня рівномірно розтечеться по ємності. Натуральний продукт під час стікання сформує подобу гірки.

Також можете використовувати звичайний хліб. Занурте його в мед хвилин на 10. Якщо він затвердів, значить у меді відсутні домішки. Якщо ж хліб залишився м'яким, то це свідчить про неблагонадійність продавця.

Є ще один спосіб. Запаліть сірник і піднесіть до меду. Спробуйте підпалити продукт. Органічний почне плавитися і шипіти, а ось розбавлений закипить.

А ось визначити наявність крохмалю, який часто додають для густоти, можна дуже просто. Наповніть склянку водою і розведіть у ній 1 столову ложку меду, а потім додайте одну краплю йоду. На фальсифікат вкажуть осад на дні та зміна відтінку на синюватий.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.