Догори
Дати відгук

Як правильно пити чай та каву з медом

Поради, які збережуть користь від меду

5 хв на прочитання15 Жовтня 2022, 20:00
Поділитись:

Напевно, навіть діти знають, що найкращий протизастудний засіб – це чай із медом. У бджолиному продукті міститься понад триста різних вітамінів та мінералів, корисних нашому організму. Мед здатний не тільки впоратися з вірусами, але й зміцнити імунітет, відновити роботу травної, кровоносної, дихальної систем, що часто відчувають на собі величезне навантаження під час грипу та ГРВІ.

Першим ділом у більшості з нас при нежиті або кашлі – налити кухоль гарячого чаю, додати туди мед і почати лікування. Але робити цього не можна – мед нагрівати небезпечно. Подібний напій може не просто не допомогти при хворобі, а навіть зашкодити здоров’ю. Тому, перш ніж розпочинати боротьбу із застудою подібним способом, варто розібратися у тому, як це робиться правильно.

Чому не варто нагрівати мед

Бджолині продукти використовуються людством протягом багатьох тисячоліть і просто для насолоди смаку, і для лікування. Мед містить у собі вітаміни А, С, Е групи В, РР, калій, йод, фосфор, залізо, кальцій, магній. І це далеко не повний список всіх речовин, що зустрічаються в цьому продукті. Причому їх склад може змінюватись в залежності від часу збирання нектару, місця, виду рослин. Є й інші умови, які можуть вплинути на вміст різних речовин у кінцевому продукті. Але він завжди залишається корисним для організму людини і здатним впоратися практично з будь-яким застудним захворюванням.

Багато хто сперечатиметься з тим твердженням, що не можна класти мед у гарячий напій, аргументуючи тим, що так чинили наші предки і сто років тому, і набагато раніше. Але дослідження вчених виявили той факт, що при нагріванні меду вище 60 градусів починає окислюватися фруктоза, перетворюючись на канцероген – оксиметилфурфурол. У результаті виникає ризик виникнення злоякісних пухлин. Таким чином, намагаючись позбавитися нежиті, кашлю або навіть підтримати сили організму в боротьбі з грипом, починаючи пити гарячий напій з бджолиним продуктом, є можливість отримати набагато серйозніше захворювання.

Навіть якщо брати під сумнів подібну можливість, то класти мед у гарячий чай все одно не варто. Хоча б з тієї причини, що під впливом окропу всі вітаміни та мікроелементи, яких у цій солодощі чимало, просто руйнуються.

Виходить, що, сподіваючись випити лікувальний напій, можна в кращому випадку зробити просто солодкий. Вилікувати будь-яку хворобу таким чаєм вже не вдасться. З цією метою можна додавати і звичайний цукор. Витрачати на корисну солодку суміш цінний бджолиний продукт все ж таки не варто.

Правильне вживання меду

Якщо взяти до уваги все те, що відбувається з цінним продуктом під впливом високих температур, виходить єдиний висновок. Якщо мед не можна класти в гарячі напої, а тим більше нагрівати його, то вживати цей продукт варто тільки в холодному або теплому вигляді.

Любителям солодкого чаю додавати корисну насолоду слід у рідину, температура якої не вище 40 градусів або їсти в прикуску з напоями. Тільки за такої умови можна зберегти весь корисний склад меду та позбутися надокучливої ​​застуди. До того ж, пити чай кімнатної температури навіть приємніше за гарячий. Немає ризику обпекти слизову оболонку, і можна повною мірою оцінити все багатство смаку та аромату чаю з медом. Але можна піти іншим шляхом.

Якщо відмовитися від гарячого напою неможливо, а отримати отруйну суміш немає жодного бажання, варто розділити ці два продукти. Тобто, можна пити чай «вприкуску» з медом. Так бджолиний продукт точно не змінить своїх лікувальних властивостей. Та й багато хто відзначає, що подібний спосіб вживання навіть кращий – смачніший і ароматніший.

Крім того, завдяки розташованим у ротовій порожнині дрібним кровоносним судинам, вся користь з меду моментально поширюється організмом. Виходить, що подібний спосіб вживання солодких ліків ще й корисніший за будь-які інші варіанти.

Якщо з тим, що мед класти в гарячі напої шкідливо все зрозуміло, то все ще залишається ризик придбати шкідливий продукт. Це може статися, якщо недобросовісні виробники нагрівали мед, що загуснув, щоб видати її за свіжий урожай. Такий мед, можливо, і збереже смак, але користі вже точно не буде. Тому, щоб убезпечити себе від ризику купівлі канцерогенного бджолиного продукту, купувати його слід лише у перевірених, надійних бджолярів.

Якщо таких немає, і за покупкою доведеться вирушати в магазин чи ринок, то варто обов’язково запитати сертифікат на продукцію. Відповідальний продавець, який впевнений у якості свого товару, не відмовить у цьому проханні, і навіть допоможе у виборі найсмачнішого меду. І можна сміливо приступати до лікування, або ж просто пити чай з такою корисною насолодою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Скільки коштів виплатила медзакладам із початку весни
Стало відомо, скільки коштів НЗСУ виплатила медзакладам із початку весни
1 хв на прочитанняВчора
В українських школах розповідатимуть про права дитини
В українських школах розповідатимуть про права дитини
1 хв на прочитанняВчора
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитанняВчора
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитанняВчора
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитанняВчора
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитання22 Квітня 2024
Профілактика захворювань: регулярні медичні огляди та скринінгові тести для підтримки здоров'я
1 хв на прочитання22 Квітня 2024
Двох мисливців запідозрили у зараженні пріонною хворобою від оленів
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині врятували коня, який застряг у болоті
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитанняВчора
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора