Догори
Дати відгук

Як правильно приготувати нут

Для багатьох страв нут попередньо відварюють.

3 хв на прочитання18 Січня 2023, 14:53
Поділитись:

Багато тисяч років тому люди навчилися вирощувати та готувати смачну зернобобову культуру – нут. Рецепти з нуту ще в давнину з Близького Сходу потрапили до Стародавньої Греції та Риму. Сьогодні страви з нуту особливо популярні у Туреччині, Пакистані, Індії. Жителі цих країн і навчили нас, як готувати нут. 

Нут в дієтичному та вегетаріанському харчуванні

Нут корисний рослинним білком, клітковиною та жирами. Страви з нього надовго насичують організм енергією, тому це справжня знахідка для людей, які ведуть активний спосіб життя. Якщо хочете скоротити кількість м’яса в раціоні або взагалі їжі тваринного походження, то нут стане незамінним  джерелом білка. Або просто корисним доповненням для звичного раціону. Нут також називають турецький горох або хумус, яким позначають популярну на Сході страву. 

Як варити нут

Для багатьох страв нут попередньо відварюють. Спочатку потрібно у пропорції 1:3 замочити боби у воді на 4-5 годин. Потім злити воду, добре промити нут, додати 4 склянки води і варити після закипання на маленькому вогні. Щоб приготувати нут у мультиварці, також необхідне попереднє замочування. Якщо бажаєте приготувати рідкі або пюреподібні страви з нутом, наприклад, хумус, варити нут необхідно дві години. Якщо вибрали рецепти з нутом, де горошини мають бути цілими, слід варити приблизно годину.

Приготувати нут без замочування

Для швидкого приготування промитий нут потрібно залити водою у пропорції 1:4, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин на досить сильному вогні. Потім слід додати сіль та соду по 0,5 ч. л. та продовжувати відварювати на повільному вогні протягом години.  

Рецепти з нуту

В залежності від вашого смаку та потреб, зможете обрати, що найкраще приготувати з нуту. Рецепти з нуту відрізняються різноманітністю: тут тобі і суп, і каша, і пюре, і попкорн, і навіть цукерки. Наприклад, смажений нут – чудова закуска, яка готується зовсім просто. Спочатку відварюємо нут, потім обсмажуємо на олії, посипаємо сіллю та червоним перцем. Можна приготувати нут у фритюрі.  

Що приготувати з нуту?

Урізноманітнить ваше меню будь-який ситний салат зі смаженим або вареним нутом – з помідорами, морквою, твердим сиром, насінням соняшника, зеленню, огірками. Гарно поєднується нут з тушкованими курячими стегенцями. Перець, фарширований нутом з грибами – чудова альтернатива звичайному рису.

Швидко можна приготувати бутербродну масу із нуту, шинки та печериць. Поживним виходить нутовий суп з горіхами та копченою грудинкою. Якщо вам подобаються баклажани, спробуйте з’єднати їх з нутом, це неймовірно смачно!

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп на 04 грудня 2025 року
Гороскоп  для всіх знаків зодіаку на четвер, 04 грудня 2025 року
15 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Новий календар щеплень: вакцинація проти ВПЛ та зміни у схемах
2 хв на прочитання4 години тому
Фото: YGphoto/DEPOSITPHOTOS
Світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю: права, доступність та реальна включеність
2 хв на прочитання5 годин тому
День світової тиші і німоти: історія, значення та сучасні практики
День світової тиші і німоти: ініціатива, що привертає увагу до мовної тиші та поваги до мовчання
3 хв на прочитання7 годин тому
Первісток поблизу «Вернадського»: раннє народження пінгвінят як доказ потепління
1 хв на прочитанняВчора
Обшуки в Європейській службі зовнішніх дій та Коледжі Європи через підозру в шахрайстві на €654 тис.
2 хв на прочитанняВчора
Воднева долина Закарпаття: експортна мрія чи екологічна пастка?
2 хв на прочитанняВчора
Контрабанда деревини на Закарпатті: викрито схему експорту букових дощок за підробленими документами
1 хв на прочитанняВчора