Догори
Дати відгук

Як правильно приготувати нут

Для багатьох страв нут попередньо відварюють.

3 хв на прочитання18 Січня 2023, 14:53
Поділитись:

Багато тисяч років тому люди навчилися вирощувати та готувати смачну зернобобову культуру – нут. Рецепти з нуту ще в давнину з Близького Сходу потрапили до Стародавньої Греції та Риму. Сьогодні страви з нуту особливо популярні у Туреччині, Пакистані, Індії. Жителі цих країн і навчили нас, як готувати нут. 

Нут в дієтичному та вегетаріанському харчуванні

Нут корисний рослинним білком, клітковиною та жирами. Страви з нього надовго насичують організм енергією, тому це справжня знахідка для людей, які ведуть активний спосіб життя. Якщо хочете скоротити кількість м’яса в раціоні або взагалі їжі тваринного походження, то нут стане незамінним  джерелом білка. Або просто корисним доповненням для звичного раціону. Нут також називають турецький горох або хумус, яким позначають популярну на Сході страву. 

Як варити нут

Для багатьох страв нут попередньо відварюють. Спочатку потрібно у пропорції 1:3 замочити боби у воді на 4-5 годин. Потім злити воду, добре промити нут, додати 4 склянки води і варити після закипання на маленькому вогні. Щоб приготувати нут у мультиварці, також необхідне попереднє замочування. Якщо бажаєте приготувати рідкі або пюреподібні страви з нутом, наприклад, хумус, варити нут необхідно дві години. Якщо вибрали рецепти з нутом, де горошини мають бути цілими, слід варити приблизно годину.

Приготувати нут без замочування

Для швидкого приготування промитий нут потрібно залити водою у пропорції 1:4, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин на досить сильному вогні. Потім слід додати сіль та соду по 0,5 ч. л. та продовжувати відварювати на повільному вогні протягом години.  

Рецепти з нуту

В залежності від вашого смаку та потреб, зможете обрати, що найкраще приготувати з нуту. Рецепти з нуту відрізняються різноманітністю: тут тобі і суп, і каша, і пюре, і попкорн, і навіть цукерки. Наприклад, смажений нут – чудова закуска, яка готується зовсім просто. Спочатку відварюємо нут, потім обсмажуємо на олії, посипаємо сіллю та червоним перцем. Можна приготувати нут у фритюрі.  

Що приготувати з нуту?

Урізноманітнить ваше меню будь-який ситний салат зі смаженим або вареним нутом – з помідорами, морквою, твердим сиром, насінням соняшника, зеленню, огірками. Гарно поєднується нут з тушкованими курячими стегенцями. Перець, фарширований нутом з грибами – чудова альтернатива звичайному рису.

Швидко можна приготувати бутербродну масу із нуту, шинки та печериць. Поживним виходить нутовий суп з горіхами та копченою грудинкою. Якщо вам подобаються баклажани, спробуйте з’єднати їх з нутом, це неймовірно смачно!

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost