Догори
Дати відгук

Як правильно обробляти колоту, різану чи вогнепальну рану

Медики Червоного Хреста не рекомендують використовувати джути непідготовленим рятувальникам

2 хв на прочитання20 Березня 2022, 15:41
Поділитись:

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) надало інструкцію, як надавати першу медичну допомогу в разі колотої, різаної чи вогнепальної рани.

Насамперед громадян просять оглянути рану. Якщо є масивна зовнішня кровотеча, зупиніть її за допомогою прямого тиску на рану, допоки не знайдете можливості використати кровоспинний джгут, турнікет чи стисну пов’язку.

Зверху пов’язки можна докласти футболки чи рушники, щоб створити додаткову компресію, радить Червоний Хрест. Якщо кров просочується через прикладений матеріал, попросіть когось зателефонувати 103 або зателефонуйте самі. 

Якщо з рани незначна кровотеча – накладіть пов’язку, що тиснутиме на рану, використовуючи для цього серветки (стерильні, за наявності) та еластичний чи простий бинт.

Якщо в рану потрапили дрібні предмети, за можливості видаліть їх.  

Медики Червоного Хреста не рекомендують використовувати джути непідготовленим рятувальникам, оскільки існує потенційна загроза спричинити травму в разі неправильного застосування. Використовувати джут під час кровотечі кінцівок рекомендують у тому разі, якщо затиснути рану неможливо або це не дає результату.

Спеціально розроблений джут, що купується окремо, працює краще, ніж імпровізований, і тоді шансів травмувати людину буде менше. Під час застосування джгута необхідно запам’ятати час накладання і повідомити його медикам швидкої.  

Якщо людина бліда, відчуває холод і запаморочення, це означає, що вона перебуває в шоковому стані й необхідно терміново викликати швидку. 

У разі маленьких порізів та саден медики Червоного Хреста радять промити рану. Утім, цього не можна робити під час великих кровотеч. Якщо це зробити, то змиються ферменти, вкрай необхідні для згортання крові, і в такий спосіб посилиться сама кровотеча.  

Виконуючи перев’язування в наступні дні, обробляйте ділянку навколо рани з використанням одного з таких препаратів:

  • хлоргексидину біглюконат;
  • повідон-йод;
  • 70-відсотковий розчин етанолу.

Стежте, щоб антисептики не потрапили в саму рану, інакше вони спровокують хімічний опік. 

За потреби дайте потерпілому знеболювальне. І, якщо пошкодження велике, рана спричиняє занепокоєння і не загоюється, потрібно якомога швидше звернутися по медичну допомогу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.