1. Для фарбування натуральними продуктами бажано брати тільки білі яйця.
2. Маркування на шкаралупі — не перешкода, вона сходить під час теплової обробки.
3. Для того, щоб готові крашанки виглядали ефектніше, рекомендується відполірувати їх соняшниковою олією для блиску.
4. Перед фарбуванням важливо подбати про посуд: підійдуть тільки скляні ємності для витримування яйця в концентраті або металеві для приготування відвару. Ємності навіть з такого матеріалу можуть «тонуватися», але з часом пігмент зійде. А ось емальована каструля вже ніколи не буде як раніше після, наприклад, куркуми, цибулевого або бурякового концентрату.
5. Відомо, що на Великдень існує чудовий звичай — битись яйцями. Щоб шкаралупа не тріснула, і всім дісталася ціла, міцна крашанка для забави, необхідно додати під час фарбування сіль. Крім того, не бажано класти в гарячу або киплячу воду холодні яйця, краще дістати їх завчасно з холодильника і нагріти до кімнатної температури.
Щоб отримати світло-помаранчеві крашанки, можна використовувати моркву, а точніше її сік. Для цього слід приготувати свіжовичавлений сік і за бажанням додати ложку куркуми для більш насиченого відтінку. Попередньо зварені яйця слід опустити в сік на 5−6 годин. Щоб колір взявся краще, потрібно легенько потерти яйце старою щіткою перед процедурою.
Відомо, що цибулиння надає яйцям яскраво-червоного або темно-помаранчевого відтінку. Це залежить від насиченості відвару. Фарбування лушпинням вважається одним з найпростіших і найпопулярніших способів, оскільки овоч є на прилавках увесь рік. Крім цього, лушпиння можна поєднувати із зеленкою для отримання мармурового ефекту. Також можна робити унікальні візерунки і малюнки.
Щоб отримати ніжно-блакитний або ніжно-бузковий колір шкаралупи, варто спробувати червону капусту. Для цього підійде як відвар, так і сік. У кожному з варіантів необхідно попередньо зварити яйця круто, а потім замочити на 3−5 годин в концентраті. Цікаво, що якщо залишити яйця на ніч, вийде глибокий небесно-блакитний відтінок, не менш яскравий, ніж після штучного барвника.
Ніжно-рожевий, карміново-червоний і бордовмй колір крашанки зможуть отримати завдяки відвару або соку буряка. Головне — витримати достатню кількість часу і не забувати перевіряти колір. Потрібно ретельно промити буряки, довести до кипіння, варити 30−35 хвилин. Далі зменшити вогонь, покласти у відвар сіль та опустити яйця. Варити слід при повільному кипінні до 12 хвилин. Готовий буряк потрібно дістати з відвару. Яйця бажано залишити у відварі, доки вони повністю не охолонуть. На завершення можна відполірувати крашанки соняшниковою олією.
Жмут шпинату слід залити літром води, довести до кипіння і варити ще 4−5 хвилин. Після цього необхідно зняти з вогню, дати рідині трохи охолонути, покласти до неї свіжозварені круто яйця і залишити на 6 годин. Крашанки вийдуть ніжно-зеленого, трохи м’ятного відтінку і стануть справжньою прикрасою на великодньому столі.
Якщо ви вирішите використати для фарбування куркуму, зможете отримати симпатичний золотисто-жовтий колір. Для більш рівномірного відтінку рекомендують використовувати оцет і витримувати в барвнику не менше 4 годин.
Червоний мелений перець стане в пригоді, якщо вдома раптом не виявилося цибулі. Цікаво, що колір крашанки після лушпиння і паприки майже ідентичний. Столову ложку паприки слід залити літром води і варити при повільному кипінні 5−7 хвилин. Далі потрібно остудити розчин, додати ложку оцту і покласти варені яйця на 20−40 хвилин. Готові яйця бажано протерти серветкою. Повинно вийти швидко, ефективно і дуже красиво.