Щоб не загинули: як підготувати до заморозків кулясті хризантеми у відкритому ґрунті (ФОТО)

2 хв на прочитання06 Грудня 2023, 23:50
Як підготувати до зими кулясті хризантеми

Перші ознаки старіння тривало квітучих рослин – засихання пелюсток і в’янення листочків.

Кулясті хризантеми – це штучно виведений сорт. Суцвіття, що розпускається більше і ніжніше, ніж у звичайних видів, але рослини вимагають більш ретельного догляду. Для підвищення імунітету восени їх необхідно додатково підживлювати, а зимою – утеплювати. Щоб квіти не загинули в холодну пору року, потрібно вчасно проводити додаткові агротехнічні заходи.

Перші ознаки старіння тривало квітучих рослин – засихання пелюсток і в’янення листочків. Як тільки це сталося, пора готуватися до зимівлі.

Способи зимівлі хризантем

 Спеціалісти розрізняють два типи хризантем:

Хризантеми, що потребують зберігання в підвалах або інших приміщеннях, викопують після того, як засохне наземна частина рослини. Викопані кущики злегка підсушують в тіні та видаляють висохлі пагони. Кореневища розміщують в контейнери з соломою або деревною стружкою. 

Зимівля у відкритому ґрунті

На ділянках квіти можна залишати тільки в південних районах. Але навіть в теплі зими потрібно прикрити рослини і утеплити кореневу систему. Після вищеописаної підготовки, клумбу злегка розпушують і присипають мульчею. Використовують торф, опале листя і тирсу. А обрізані стебла злегка притискають, щоб не зламати, і закривають нетканим агроволокном.

В регіонах, де земля промерзає незначно і зими снігові, можна зберігати квіти на ділянці. Для цього потрібна вузька траншея глибиною від 60 см. Викопують стебла з корінням і укладають на дно ями – щільно один до одного, в 1-2 шари. Присипають утеплювачем – тирсою, хвоєю, сухими листям або соломою. Потім розкладають покривний матеріал – агроволокно, руберойд або шифер і другий шар утеплювача. Зверху натягують плівку або розкладають шматки шиферу або фанери.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: