Догори
Дати відгук

Як не з’їхати з глузду через самотність та погані підсумки року в сезон Covid-19

У період новорічних та різдвяних свят діє безкоштовна гаряча лінія, де психологи допомагають українцям пережити кризи, спричинені пандемією

11 хв на прочитання05 Січня 2021, 17:40
Про самотність у новорічні свята на гарячій лінії Про самотність у новорічні свята на гарячій лінії
Поділитись:

Майже рік карантину для запобігання поширення Covid-19, випробування обмеженнями, коли люди втрачали роботу, здоров’я, а багато хто і близьких, стали причиною того, що для багатьох українців зустріч Нового року стала подією не те що сумною, але трагічною. Люди, які і без коронакризи не надто добре себе почували психологічно та психічно, не можуть самостійно впоратися з додатковими випробуваннями.

Від осені в рамках соціальної кампанії Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні працює гаряча телефонна лінія емоційної підтримки «Закривайтесь маскою, а не в собі». До неї надходять дзвінки від людей, які хочуть отримати психологічну підтримку. Перед новорічними святами та під час святкувань звернень побільшало. Громадяни скаржаться на депресивні стани, страх, тривожність та апатію. Як пережити новорічні та різдвяні свята без втрат для психічного здоров’я , а також де знайти сили, аби подивитись з легкістю на рік, що минув, розповіла психологиня проекту «Закривайтеся маскою, а не в собі» Аліна Ільїна.

Коли українці розповідають про зустріч 2021 року у соцмережах, тостах та привітаннях з телеекранів, постійно звучить: «Добре, що пережили 2020 рік», «це був такий важкий рік, вітаємо, що вже позаду». Телефонна лінія «Закривайтесь маскою, а не в собі» запрацювала у відповідь на цей соціальний запит. Про які труднощі говорять додзвонювачі, коли звертаються до фахівців-психологів?

Люди більше звертаються з певними симптомами – з тривогою, страхом, депресивними станами, скаргами, що змінився внутрішній стан. Кажуть, що мають менше енергії на свої справи, що нічого не хочеться робити, бо немає на це ні сил, ні бажання. Люди зазвичай звертаються не з запитом, бо не знають чого просити, а зі скаргами та симптомами. Озвучують те, що у них змінилося і чим вони не задоволені. Погіршення емоційного стану – а це впливає на фізичне самопочуття. Теж звертаються психосоматичними скаргами – з частими головними болями, частими болями в тілі, з панічними атаками.  

Що спричиняє такі малоприємні стани у людей?

Причини можна розділити на кілька блоків. Частина – це все, що стосується пандемії. Є люди з фізіологічними проблемами, які уже перехворіли, а тепер відчувають зміни свого емоційного стану. Така інформація зараз тільки перевіряється науковим психологічним співовариством, але справді є багато скарг від клієнтів, що вже перехворіли, але зауважують на погіршенні самопочуття. Передусім відзначають  проблеми з пам’яттю, концентрацією уваги, втратою здатності вирішувати кілька задач одночасно. 

Інша причина погіршення емоційного стану – це перебування у незвичних для людей умовах – на самоізоляції або на ізоляції  внаслідок тривалої хвороби. Сюди ж можна віднести усі втрати, викликані пандемією. Не всі легко переживають ситуацію, коли не мають змоги поїхати до родичів. З такими проблемами телефонують люди, які мають рідних поза лінією розмежування, у Донецькій та Луганській областях, але є літні люди, які через загрозу заразитися Covid-19 втратили можливість спілкуватись з близькими.

Як ви, психологи, допомагаєте людям покращити емоційні стани та мати кращу якість життя у навіть пандемію?

Не всі клієнти мають ресурс, щоб щось змінювати, це нормально. Проте консультація – це і можливість швидко виговоритися, розповісти про свої симптоми, скарги, страхи. Якийсь час людина просто може ділитися своїми переживаннями.  І саме психолог може пояснити, що мати ці переживання нормально. Наприклад, людина має поруч хворого на коронавірус, і боїться захворіти, або втратила роботу і переживає, як знайти нову  – це природно. Часом психолог дає певну інформацію про те, як можна вплинути на свої емоції. Усе індивідуально.

Які рекомендації є універсальними та будуть корисними для всіх, хто хоче покращити своє емоційне самопочуття в умовах коронакризи?

Зазвичай, коли люди звертаються за допомогою до психолога, то не можливо дати пораду для всіх, бо має бути якась точковість, індивідуальний підхід. Хтось читає, хтось малює, а хтось ніколи не буде це робити, бо   зір не дозволяє, бувають різні моменти. До того ж можна проаналізувати, які у вас раніше були задачі та захоплення, які речі приносили приємні емоції, над чим тепер можна попрацювати, коли вивільнився час. Трапляється, що допомагає якась дрібниця. Досить перевдягнутися у гарне вдома або привести себе до ладу – зробити макіяж чи пофарбувати волосся. Навіть такі прості речі багатьом покращують психологічний стан.

А як бути людям, яким і до коронакризи було погано, а тут ще пандемія, і проблеми, можна сказати, подвоїлися?

Так само, як лікування хвороби серця чи шлунку, що турбували людину місяцями або роками не можна вилікувати одним візитом до лікаря, подібно проблеми психологічні, які мають більш тривале походження, не лікуються за пів години розмови. Якщо говорити про нашу гарячу лінію «Закривайтесь маскою, а не в собі», то на ній людина може отримати як разову безкоштовну консультацію, так і, скажімо, 10 безоплатних консультацій, якщо є така потреба і бажання того, хто звертається.

У нас працюють оператори, які є психологами і вони можуть вислухати та працювати в рамках першої психологічної допомоги, а також за потреби інформувати людей. Часом люди телефонують, коли потребують контактних номерів безкоштовного юриста або потрапили у ситуацію домашнього насилля. Оператор, звісно, дасть їм необхідну інформацію. Але також може запропонувати наступні консультації з психологом.

Ми зберігаємо конфіденційність, людина може представитися будь-яким іменем. Одна консультація триває не більше години, а далі – може бути наступний дзвінок раз на 3 дні або на тиждень, як домовляться клієнт та психолог. Зазвичай запити під час консультації змінюються: наприклад, через дві консультації людина може зрозуміти істинну причину свого стану (приміром, це стосунки з партнером), і тоді треба працювати вже з причиною.

Щороку під час новорічних канікул більш гострою є проблема самотності, більшає самогубств з цієї ж причини. Під час карантину самотність у свята також очікує на людей, до яких не можуть приїхати близькі, або які більш гостро потребують допомоги. Як пережити свята людям, які болісно переживають, що вони наодинці?

Перше, що треба зрозуміти, що нічого поганого чи страшного у самоті немає. На жаль, тема самотності у нас досить стигматизована. Люди сприймають, що самотність – це погано, якщо ти один – це погано, бо ти нікому не потрібен. Якщо брати лише цей аспект, то треба для себе з’ясувати, що в тому, що людина одна, нічого поганого немає. Люди самостійні, повноцінні, і вони можуть наодинці з собою проводити певну кількість часу.

Друге – можна згадати, чим хотілося себе порадувати у свята. Самотність – це хороший і легальний привід почати жити та робити щось для себе. Для себе приготувати вареники, ті, які  любиш саме ти, щось почитати для себе, щось подивитися для себе. Є такий момент, що людям часто важко себе чути. Вони не знають, що вони люблять, чого хочуть, що їм подобається. І у ці дні можна визначити, чого хочеться для себе та створити для себе відповідну обстановку.

По-третє, не варто недооцінювати ритуалів – ялинка, подарунки під ялинку, святкова вечеря. Хтось з кимось зустрічається, хтось збирається, виходить на центральні площі. Ми всі живемо ритуалами, і це нам дуже допомагає справлятися із психологічними проблемами. Ритуали дають людині відчуття, що ситуація, у яку потрапили, не безкінечна. Бо причиною внутрішнього болю може бути не лише самотність, а й відчуття безкінечної тривалості. У свята ми можемо змінити це відчуття.  

Часто хтось дізнається, що людина на свята сама, і каже їй: «Іди, самостійно пошукай собі на цей час компанію, щоб не було сумно» – це вирішує проблему?

Усе індивідуально. Бо одна справа, якщо проблема лише у тому, що людина не може знайти собі компанію. Але ж може так бути, що у людини і не буде компанії, шукати немає кого. А ще є такі, коли людям не потрібні компанії, вони не люблять натовпи, по-різному. У когось це може спрацювати, а у когось ні. А може, у даний момент часу людині ця компанія і не потрібна. І це теж нормально.

Нормально зустрічати Новий рік без компанії. Нормально заснути 31 грудня до 21.00 і проспати до 6 ранку 1 січня, а тоді вийти в маркет, придбати продукти на борщ зі сметанкою і зробити смачний сніданок чи обід. Нормально подивитися свої старі фільми. Немає ніяких умовностей. Через те, що тема свят сповнена стереотипами й умовностями, може виникати відчуття, що ось, якщо не можу цей Новий рік зустріти десь з олів’є та крабами, значить, це буде поганий рік. Зовсім ні.

Традиційно проводять підсумки року, що минув. Люди хотіли кудись полетіти, щось зробити, когось зустріти, а не вийшло. Як запланувати вже новий, 2021 рік, щоб пережити його без травм?

Зараз інформаційне поле перевантажене плануваннями. Люди планують собі щось на цей рік, місяць, визначають довготермінові цілі тощо. Це все добре, але воно не працює без одного пункту – що б не відбулося з вами у попередньому році, важливо себе за цей рік похвалити. Це незалежно, чи досягли мети, змогли чи ні заплатити за кредит чи знайти собі пару. Навіть якщо це було в цілях, а не змогли, все одно треба себе за це похвалити. Бо у будь-якому випадку вам довелося жити, зустрічатися з життєвими обставинами, їх вирішувати. Або витримати ту ситуацію. Кредити, проблеми з роботою, проблеми з грошима, зі здоров’ям, з зовнішністю, безкінечно. Треба за це сказати: «Дякую».

Добре, людина зраділа, заспокоїлась, які б не були обставини, вона молодець, але ж треба жити далі. А економіка не всіх радує, коронавірусом продовжують хворіти – як застосувати отриманий у свята ресурс, щоб планувати щасливе майбутнє?

Загалом я рекомендую бути дуже обережними з плануваннями, цілями. Тому що ми плануємо, ставимо цілі, у нас з певних причин не виходить зробити, і ми концентруємось на тому, що у нас не вийшло. Відбувається концентрація умовно на поганому. Тому, коли хочеться запланувати собі у Новий рік якісь цілі, вони мають бути маленькі та реалістичні. Щоб людина дивилася на цей план, і не думала, що це щось із фантастики. Варто мати плани для себе приємні. А от глобальні моменти підтягнуться. Якщо говорити про зміну роботи, або стрибок кар’єрною драбиною або розлучення, або знайти собі чоловіка чи дружину – це може бути ціллю, але важливо мати одну таку ціль в рік, а не робити собі запит на шалені стрибки. Навіть 100 книг прочитати – не найкращий план.

Насамкінець, ваші побажання нашим читачам, як пережити Новий 2021 рік…

Хочу нагадати читачам, що є дуже багато ресурсів всередині людини. Навіть якщо деколи і мені, і вам може здаватися, що немає вже сил боротися, то це нормальне відчуття, але насправді сили — є. І рішення можна знайти. Людина — дуже сильне створіння. Незалежно від того, які були ситуації в минулому році, у кожного з нас були успішні моменти. І якщо ви змогли зробити щось добре раз, другий, то й на третій зможете. З Новим роком!

Нагадаємо,  лікар розповів, як почувати себе відмінно та при цьому мати смачне застілля.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання4 години тому
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання7 годин тому
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання10 годин тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання10 годин тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання11 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання19 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання27 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання27 Квітня 2024
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитання4 години тому
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання6 годин тому
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання8 годин тому
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання9 годин тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання12 годин тому