Щороку близько 1,3 млрд тонн продовольства викидається, велика частина всього цього виявляється на звалищі. Це не тільки завдає шкоди навколишньому середовищу, але також негативно позначається на зміні клімату.
Нью-йоркський шеф-повар Макс Ла Манна вважає подібне бездумне марнотратство однією з головних проблем, що стоять перед людством. Автор книги «Більше рослин, менше сміття» (More Plants, Less Waste) розповів ВВС, що кожен з нас може зробити для того, щоб допомогти впоратися з цією проблемою.
Зараз на нашій планеті живе майже 9 млрд людей, більше 820 млн з них недоїдає.
Безглузда витрата їжі - одна з головних проблем, що стоять перед людством. Приблизно третина всього продовольства або просто гниє на полях, або викидається в сміття.
При цьому даремно витрачається не тільки їжа. Гроші, вода, енергія, земля і транспорт використовуються даремно.
Якщо ви викидаєте їжу, це може вплинути і на зміни клімату, так як значний відсоток просто відправляється на звалище, де продовольство гниє, виділяючи метан.
Якби продовольство було незалежною країною, то воно було б третім після США і Китаю джерелом парникових газів.
Правильно робити покупки
Ми часто купуємо занадто багато їжі, більше, ніж нам потрібно.
Перед походом в магазин слід зробити список того, що вам насправді потрібно, і не купувати зайвого.
Більш того, використовуйте всю куплену вами їжу, перш ніж знову йти в магазин.
Правильно зберігати продовольство
Їжа псується, якщо її неправильно зберігати.
Багато хто не знає, які саме продукти слід зберігати в холодильнику, а які ні. Це призводить до того, що овочі та фрукти можуть почати гнити і в результаті опинитися на звалищі.
Картоплю, цибулю, помідори, часник і огірки не слід тримати в холодильнику - їх слід зберігати при кімнатній температурі. Зелень можна зберігати в мисці з водою.
Якщо ви зрозуміли, що у вас утворився зайвий хліб, покладіть його в морозильник.
У супермаркеті або іншому магазині вибирайте не найкрасивіші на вигляд фрукти і овочі. Вони не менш їстівні і смачні, але так як багато хто не хоче їх купувати, вони часто виявляються в смітнику.
І якщо у вас є можливість, купуйте свіжі продукти у фермера або на фермерському ринку.
Залишки їжі - в холодильник
Недоїдки - річ корисна.
Якщо ви часто готуєте, і у вас постійно щось залишається недоїденим, відведіть один день в тиждень, коли ви дістанете всі ці залишки їжі з холодильника і знову розігрієте або якось ще приготуєте.
Ця їжа не потрапить на смітник. До того ж ви заощадите час і гроші.
Не забувайте про морозилку
Найлегше зберігати їжу в морозильній камері.
Наприклад, якщо у вас залишилися овочі, які стали занадто м'якими для салату, їх можна заморозити, а потім робити з них смузі або що-небудь ще.
Якщо у вас занадто багато кухонних трав - розкладіть їх в ледоформи, залийте водою і відправте в морозильник. Пізніше вони стануть в нагоді при обсмажуванні або в інших рецептах.
В морозилку можна класти недоїдену вами їжу, навіть супи. Тоді у вас завжди буде вже готова і смачна їжа, яку треба лише розігріти.
На роботу зі своїм обідом
Приємно вийти з офісу на ланч з колегами, особливо - в ваш улюблений ресторан, але це коштує грошей і призводить до розбазарювання продуктів харчування.
Найкраще приносити їжу з дому. Якщо вранці не вистачає часу, щоб приготувати їжу, дістаньте те, що лежить в морозилці і чекає свого часу.
Готувати бульйони
Із залишків їжі можна зробити бульйон.
Швидко підсмажте або розігрійте залишки овочів і всього, що не знайшло застосування. Покладіть це все в каструлю, додайте оливкового або вершкового масла, ваші улюблені спеції, залийте водою і поваріть на повільному вогні. А потім насолоджуйтеся справою своїх власних рук.
Робити компост
Компост - цінне добриво, це хороший спосіб позбуватися від харчових відходів, не завдаючи шкоди екології і, більш того, допомагаючи живій природі.
Не у кожного є сад, де це робити найлегше, але існує багато рецептів домашнього компостування в звичайній міській квартирі.
Такий компост відмінно допоможе зростанню ваших кімнатних рослин.
Крок за кроком
Є безліч способів скоротити харчові відходи, і кожен з нас може це зробити.
Якщо ви задумаєтеся про те, скільки їжі ваша сім'я викидає щодня, ви зможете змінити ситуацію на краще і внести свою лепту в збереження таких цінних природних ресурсів.
Навіть мінімальні зміни в тому, як ви купуєте продукти, як ви готуєте і споживаєте їжу, допоможуть захистити навколишнє середовище. Це зовсім не обов'язково має бути складно.
Витративши зовсім невеликі зусилля, ви зможете помітно скоротити кількість їжі, що опинилася на смітнику, заощадити гроші, час і просто допомогти природі.