Догори
Дати відгук

Як Київ за три години прийшов у готовність до послаблення карантину

Два можливих пояснення цього дива

4 хв на прочитання26 Травня 2020, 12:02
Поділитись:

Збоку стислий перебіг подій виглядає так (узято із соцмереж).

«Кличко (мер Києва):

– Ми запускаємо транспорт.

Степанов (квітневий міністр МОЗ):

– Ніт! Коефіцієнт захворюваності! Карантин! Не дозволю!

Кличко:

– Ми. Запускаємо. Транспорт.

Степанов:

– Ееее.. Я тут отримав нові дані... Я дозволяю!»

Справді, спочатку міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що послаблення карантину в Києві неможливе, потім Віталій Кличко та КМДА поставили центральну владу перед фактом, що рішення приймуть самі, і центральній владі потрібно було або проковтнути це, або піти на конфлікт. І вона вибрала перше.

За кілька годин до МОЗ «надійшли нові дані», і карантин у Києві послабили.

«Рівень захворюваності по місту Київ зараз становить 11.7 на 100 тисяч населення при нормі 12. Це означає, що Київ може переходити на другий етап виходу з карантину. Далі – справа за рішенням міської комісії ТЕБ та НС», – прокоментував ситуацію Максим Степанов на своїй  сторінці у Facebook.

Люди, котрі вміють рахувати, дуже здивувалися: показники захворюваності зросли, а кількість хворих на 100 тисяч населення впала на 3,3 людини. Просто магія якась!

Скріншоти з сайту МОЗ.

Отже, менш ніж за добу населення столиці стрімко зросло? Чи просто змінилися способи обрахунку? Чи подальший простій загрожував повним обвалом економіки, і цифри вирішили підігнати під потрібний результат?

Тут є дві версії.

Версія 1. Чиста політика – і ніякої охорони здоров’я

Рішення МОЗ про непослаблення карантину було радше пов'язано не з турботою про людей, а з бажанням запобігти проведенню акції #СтопРеванш, вважає Юрій Гончаренко, віце-президент Фонду підтримки демократичних ініціатив, член Координаційної Ради Руху опору капітуляції. Він упевнений, що демарш Віталія Кличка – це боротьба за прихильність киян (адже восени на нас чекають місцеві вибори), а «нові обставини», які начебто з’явилися у Максима Степанова – це безсилля та слабкість влади, а також небажання давати додаткові бали Кличку.

«Рішення про послаблення карантину в Києві – суто політичне і пов'язане з місцевими виборами. Міністерство охорони здоров'я було змушене говорити про "нові дані, які надійшли", бо інакше вони б виглядали "ідіотами, які заважають прогресивному меру відновлювати життєдіяльність міста". Наслідки – серйозний спалах захворюваності, який можуть сховати маніпуляціями зі статистикою», – сказав GreenPost Юрій Гончаренко.

Керівник медичного центру Chaika Clinik Василь Чайка, лікар-педіатр, лікар фізичної та реабілітаційної медицини, також вважає, що рішення послабити карантин не має ніякого стосунку до самого коронавірусу.

«Ситуація з пом'якшенням карантину у Києві (та й узагалі в Україні) базується на статистичних даних, – говорить Василь Чайка. – Згадується дуже відомий вислів, що є звичайна брехня, нахабна брехня і статистика. Статистика у цьому випадку є способом маніпуляції для того, щоб були прийняті певні рішення. Це ілюструють заяви очільника Міністерства охорони здоров'я: зранку у нас одні показники, і за ними ми не можемо переходити до другого етапу зняття карантину в Києві, а вже буквально за кілька годин ситуація кардинально змінюється. Це підтверджує те, що це не є медичні, реальні дані, які скрупульозно збиралися. Послаблення карантину у Києві – це суто політичне рішення, необхідне для виправдання своїх дій».

Версія 2. Вони просто не вміють рахувати

Намагання зіставити одні цифри з іншими наштовхують саме на цю версію.

Офіційно в Києві близько 3 млн жителів. 2623 випадки підтвердженого захворювання на коронавірус – дані на момент прийняття рішення про послаблення карантину – це близько 0,09% киян. Звідки тоді взялася інцидентність спочатку 15,6, а тоді 11,73 випадків на 100 тисяч населення?

«Не буду відповідати за Степанова (не знаю, хто і як йому готує інформацію). А ми користувались виключно офіційною інформацією, яка, до речі, спершу з’являється на сайтах МОЗ», – сказав у своєму коментарі GreenPost Микола Поворозник, перший заступник голови Київської міської державної адміністрації.

Що ж, яка з цих версій більш правдоподібна – покажуть події найближчих кількох місяців.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання17 хвилин тому
Фото ілюстративне
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання7 годин тому
Підвищують тиск Шкідливі напої Артеріальний тиск
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання7 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні знову запустили серце пацієнту
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитанняВчора
4 корисні звички щоб зменшити ризик розвитку раку і хвороб серця
2 хв на прочитанняВчора
Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні
3 хв на прочитанняВчора
Нутриціолог перерахувала продукти, які прискорюють старіння
1 хв на прочитанняВчора