Догори
Дати відгук

Як клімат та погода впливають на кістки?

Вчені знайшли відповідь

1 хв на прочитання17 Вересня 2020, 07:25
Поділитись:

Теплий клімат здатний покращити стан кісток – робити їх міцнішими, а також покращувати щільність кісткової тканини. Відповідно, холодний клімат – є однією з причин розвитку остеопорозу. Такий висновок зробили вчені Женевського університету.

Вчені проводили експеримент на гризунах, вони помістили групу новонароджених мишей у теплі умови клімату – при температурі 34 градуси тепла і виявили, що у них були міцніші кістки зі зростанням.

Згодом вчені помістили дорослих мишей у такі ж умови, розмір їх кісток залишився незмінним, проте щільність значно покращилась.

Третій етап експерименту передбачав дослідження впливу тепла на особин, які вже мають розвиток остеопорозу. Теплі умови сприяли тому, що кісткова щільність покращувалась і втрата кісткової маси зупинялась.

Крім того, вчені проаналізували дані щодо захворюваності на остеопороз в різних країнах в залежності від клімату та достатку вітаміну D.

Виявилось, чим вища була температура повітря, тим менше було випадків переломів шийки стегна, що є поширеним наслідком остеопорозу в літніх людей.

Навіть нормалізація вітаміну D і кальцію в організмі людей не змінювало ситуації. Втім, коли змінювали тепловий фактор – кореляція знижувалась. Тобто, вагомішим фактором розвитку остеопорозу є не рівень вітаміну D, а холодний клімат.

Нагадаємо, скільки людина п'є алкоголю можна визначити по волоссю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.