Під час відключень життя триває, і почуття голоду не можна поставити на паузу. Якщо заздалегідь подбати про харчування години перебоїв з електроенергією та газом, то це питання цілком вирішуване. «Освіторія» підготувала список порад для таких випадків.
Туристичний пальник або примус. Ми вже бачили фотографії винахідливих українців, які розігрівають їжу у духовці за допомогою 3–4 підпалених одночасно свічок і навіть умудряються готувати в такий спосіб яєшню. Це непоганий варіант, якщо світло вимкнули раз чи двічі. Але якщо відключення електроенергії нас супроводжуватимуть ще кілька місяців, варто подбати про ефективніший спосіб готування найпростіших страв, якщо у вас удома лише електроплитка та електрична духова шафа. Туристичний пальник вважається найпростішою газовою плиткою. Розміри має дуже скромні, але температура горіння — нічим не згірш, ніж у газової конфорки, тож ви приготуєте і макарони, і гречку, і навіть легкий суп у маленькій каструлі.
Цей гаджет споживає газ, який ви купите окремо в невеликих флаконах. Увага: такий спосіб приготування їжі підходить лише для дорослих, дітям суворо заборонено користуватися пальником без нагляду старших.
Ціна: 500–1500 грн.
Що приготувати вдома без плити?
Знаний шеф-кухар Євген Клопотенко розповідає, що є кілька видів поживних і смачних круп, які ви можете приготувати, просто заливши окропом.
Кус-кус. Після запарювання у співвідношенні 1:1 кашу перемішайте виделкою та накрийте кришкою. Потім можете зберігати її в термосі гаряченькою. Заливати окропом можна й пластівці — вівсяні, рисові, гречані, кукурудзяні. Експериментуйте!
Гречка. Цю крупу можна просто залити бульйоном, водою чи кефіром та залишити на ніч.
Канапки з оселедцем і кружальцями цибулі. Булочки намастіть крем-сиром.
Салат «Коул Слоу». У ньому лише білокачанна капуста, свіжа морква та заправка на основі сметани. Овочі натріть на грубій тертці, а ще краще — на спеціальній тертці, що може нарізати довгими смужками.
Сирна закуска. Кисломолочний сир (той, що в брикетах, або перемелений у блендері) ідеально смакуватиме з паприкою, кокосовою стружкою, хрустким маком. Оберіть щось одне із цих додатків та зробіть долонями із сиру невеликі кульки. Найкраще смакує з чаєм, какао чи гарячим шоколадом.
Знавці з виживання рекомендують мати вдома у темні й холодні часи ще й запас сублімованої їжі. Її асортимент вас вразить, а смак, за відгуками, теж чудовий як для запареного окропом обіду чи вечері. Тож ваші близькі неодмінно зрадіють борщику чи супу в чашці, каші з м’ясом і грибами, а для гурманів є навіть плов та десерти.
Сумка-холодильник збереже продукти. На випадок довготривалого відключення електроенергії (5 і більше годин) надкорисною річчю в господарстві стане сумка-холодильник, адже так шкода зіпсованих домашніх пельменів, м’яса, риби та запасу ягід, які у вас зберігаються в морозильній камері. Ізотермічна сумка протримає холод протягом 12 годин — головне, мати напоготові повністю заряджений акумулятор.
Якщо цей варіант для вас витратний, заморозьте в камері кілька пляшок із водою — вони виконають роль «охолоджувального елемента» та ще на кілька додаткових годин подовжать життя продуктам харчування.
Ціна: 500–1000 грн.
Режим запасливих білочок
Якщо ви бодай приблизно знаєте, коли у вашому будинку вимикатимуть світло, і маєте лише електроприлади для приготування їжі та напоїв — станьте тією самою «запасливою білочкою» та попіклуйтеся про те, аби зробити чай, суп і залити їх у термоси за півгодини-годину до запланованого відключення. Також корисно мати вдома крекери, консерви й інші продукти для смачних і корисних перекусів, які не псуються.
Також ми розповідали про розсольник, який можна зберігати всю зиму.