Не всі знають, що люди, які страждають на алергію на пилок берези, часто реагують і на яблука. Але, як було оголошено експертами у Берліні, вдалося зробити крок до розв'язання цієї проблеми — у вересні на ринку Німеччини з'явиться новий сорт із низьким вмістом алергенів. У нього, як і ще одного сорту, який очікується в 2026 році, поки що немає назви. Виведення цих видів стало результатом п'ятирічного дослідницького проекту науковців з Університету прикладних наук Оснабрюка, Технічного університету Мюнхена та Медичного університету Шаріте у Берліні. Про це розповідає Deutsche Welle.
Як відомо, яблука мають низку позитивних лікувальних властивостей завдяки вмісту в них так званих поліфенолів. При регулярному вживанні вони покращують артеріальний тиск, сприяють зниженню ризику серцевих нападів тощо. Плоди нововиведених сортів постійно тестуватимуться протягом наступних кількох років на предмет алергенності, яка залежить від сорту, умов вирощування, дозрівання й умов зберігання.
У Німеччині специфічні антитіла до основного алергену яблук були виявлені у більш ніж 7 млн людей, а в 1 млн з них при вживанні яблук розвивається оральний алергічний синдром: свербіж губ і язика, набряк слизової оболонки ротової порожнини, звуження в області горла й інші симптоми. Попри те, що алергія на яблука поширена по всій Європі, ефективна підшкірна чи сублінгвальна алерген-специфічна імунотерапія недоступні. Досі людям, які страждають на алергію на яблука, залишалося або виключити їх з раціону, або нагрівати перед вживанням, оскільки тепло деактивує деякі алергени.
«Нові сорти яблук не тільки безпечні для алергіків, а й смачні», — зазначає Вернер Діренд з Університету прикладних наук Оснабрюка, який відповідав за організацію селекції. Однак при цьому він наголошує, що малоалергенний — не означає абсолютно без алергенів, «але ймовірність того, що ви зможете переносити ці яблука, відносно висока». Наразі посаджено 200 тис. дерев.
Більше новин читайте на GreenPost.