Згідно з новим дослідженням, опублікованим у науковому журналі Microbiome, щоденне споживання одного апельсина може зменшити ризик розвитку депресії приблизно на 20%. Науковці вважають, що цей ефект пов'язаний зі здатністю цитрусових стимулювати ріст Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii) — бактерій, які мешкають у кишечнику людини та впливають на вироблення серотоніну й дофаміну, нейромедіаторів, відомих своїм позитивним впливом на настрій.
Дослідження очолив Раадж Мехта, викладач медицини Гарвардської медичної школи та лікар Массачусетської загальної лікарні. Ідея для цього дослідження виникла після того, як науковці натрапили на публікацію 2016 року, яка вказувала на можливий зв'язок між цитрусовими та зниженням ризику депресії.
Для проведення дослідження вчені використали дані з Nurses' Health Study II (NHS2) — масштабного проєкту, що розпочався у 1989 році для виявлення факторів ризику основних хронічних захворювань у жінок. У дослідженні взяли участь понад 100 000 жінок, які кожні два роки надавали детальну інформацію про свій спосіб життя, харчування, вживання ліків та стан здоров'я.
Результати показали, що споживання одного середнього апельсина щодня може знизити ризик розвитку депресії приблизно на 20%. Причому цей ефект виявився специфічним саме для цитрусових. Коли дослідники проаналізували загальне споживання фруктів та овочів або окремих фруктів, таких як яблука чи банани, вони не виявили жодного зв'язку між їх споживанням і ризиком депресії.
Для перевірки результатів у чоловіків науковці проаналізували дані з Men's Lifestyle Validation Study і виявили подібну закономірність: підвищений рівень F. prausnitzii був обернено пропорційний показникам ризику депресії.
Дослідники припускають, що ці бактерії використовують метаболічний шлях, відомий як цикл S-аденозил-L-метіоніну I, щоб впливати на рівні серотоніну та дофаміну, які виробляються клітинами людини в кишечнику. Ці нейромедіатори регулюють проходження їжі через травний тракт, але також можуть потрапляти до мозку, де покращують настрій.
"Існує така величезна незадоволена потреба в лікуванні депресії, а споживання цитрусових практично не має побічних ефектів, тому було б чудово побачити, наскільки це просте лікування може допомогти", — зазначив Раадж Мехта.
Науковці сподіваються, що їхні результати надихнуть інших дослідників вивчати зв'язок між харчуванням та психічним здоров'ям. Хоча люди інтуїтивно розуміють, що їжа впливає на настрій, дослідники лише починають розуміти конкретні механізми цього впливу.
Більше новин читайте на GreenPost.