Виявлено зв'язок між інгредієнтом популярних напоїв та ризиком раку крові - дослідження

3 хв на прочитання17 Травня 2025, 23:36
Енергетики можуть бути небезпечними: дослідження про зв'язок з раком крові. Фото з відкритих джерел

Американські вчені попереджають про потенційну небезпеку таурину, який міститься в енергетичних напоях.

Нове дослідження виявило, що "звичайний" інгредієнт, який міститься у багатьох популярних енергетичних напоях, може підвищувати ризик розвитку раку крові. Американські дослідники з'ясували, що таурин, амінокислота, яку часто додають до енергетичних напоїв, таких як Red Bull і Celsius, може слугувати джерелом енергії для клітин лейкемії, що розвиваються в кістковому мозку.

Автори дослідження закликали споживачів бути обережними при вживанні напоїв, що містять цей інгредієнт, який стимулює метаболізм і продається в супермаркетах по всьому світу. "Оскільки таурин є поширеним інгредієнтом енергетичних напоїв... наша робота показує, що слід ретельно зважити [ризики та] переваги додаткового вживання таурину пацієнтами з лейкемією", - йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nature.

Хоча організм природним чином виробляє таурин, раніше його використовували для полегшення побічних ефектів хіміотерапії у пацієнтів з лейкемією. Проте дослідники з Університету Рочестера в Нью-Йорку вважають, що додаткове вживання таурину може фактично погіршити стан хворих на рак крові. Вони наголосили, що їхнє дослідження підкреслює необхідність ретельної оцінки ризиків та переваг додаткового вживання таурину пацієнтами з лейкемією, а також ризику для тих, хто п'є енергетичні напої, враховуючи їхню доступність.

Незважаючи на те, що дослідження перебуває на початковій стадії, вчені сподіваються, що вплив на виробництво таурину в клітинах лейкемії може стати новим підходом до лікування цих агресивних захворювань. Експерименти на мишах та клітинах лейкемії людини показали, що блокування надходження таурину до клітин може сповільнити прогресування захворювання. Дослідження є частиною ширшої роботи, яка вивчає потенційну роль таурину в живленні інших видів раку, таких як колоректальний рак.

За даними клініки Майо, таурин природним чином міститься у продуктах з високим вмістом білка, таких як м'ясо або риба. Його часто використовують в енергетичних напоях, оскільки він може допомагати травленню, підтримувати належний рівень гідратації та баланс електролітів, а також підтримувати загальну функцію центральної нервової системи.

У новому дослідженні вивчали мишей з геном SLC6A6, який відповідає за транспортування таурину по всьому організму. Дослідники також пересадили цим мишам зразки клітин лейкемії людини. Вони виявили, що певна група здорових клітин кісткового мозку виробляє таурин, середовище, де розвивається лейкемія. Потім ген SLC6A6 транспортує цей таурин з кісткового мозку до клітин лейкемії.

Оскільки ракові клітини живляться таурином, вони проходять процес, який називається гліколізом, під час якого клітини розщеплюють глюкозу для отримання енергії. Цей процес дає раковим клітинам енергію для поділу та розмноження, що може зробити лейкемію більш агресивною, оскільки утворюється більше ракових клітин. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: