Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Високоефективні проти танків і бронетехніки: що відомо про снаряди зі збідненим ураном, які Велика Британія поставить Україні

Високоефективні проти танків і бронетехніки: що відомо про снаряди зі збідненим ураном, які Велика Британія поставить Україні

Росія раніше прирівняла їх до «брудних бомб».

4 хв на прочитання23 Березня 2023, 01:06
Британський танк Challenger 2 — саме з ними в комплекті Велика Британія пообіцяла поставити боєприпаси зі збідненим ураном. Фото: Graeme Main/MOD, OGL v1.0, commons.wikimedia.org Британський танк Challenger 2 — саме з ними в комплекті Велика Британія пообіцяла поставити боєприпаси зі збідненим ураном. Фото: Graeme Main/MOD, OGL v1.0, commons.wikimedia.org
Поділитись:

Велика Британія разом із танками відправить в Україну снаряди зі збідненим ураном, надзвичайно ефективні проти бронетехніки. Російська сторона заявляла, що відправлення таких боєприпасів дорівнюватиме до постачання ЗСУ «брудно-ядерних бомб». «Дзеркало» пояснює, чому це не так, і розповідає, чим насправді є снаряди, що містять збіднений уран.

20 березня на сайті парламенту Великої Британії з'явилася відповідь заступника глави оборонного відомства країни Аннабель Голді на запитання одного з депутатів, чи містять якісь боєприпаси, які постачають Україна, збіднений уран.

Заступник міністра оборони відповіла наступне: «Поряд із наданням Україні основних бойових танків Challenger 2 ми постачатимемо боєприпаси, зокрема бронебійні снаряди, що містять збіднений уран. Такі снаряди мають високу ефективність при ураженні сучасних танків і бронетехніки».

Скільки саме снарядів із збідненим ураном та у які терміни відправлять до України, Голді не сказала.

Ще раніше, у січні 2023 року, глава російської делегації на переговорах у Відні з питань військової безпеки та контролю над озброєннями Костянтин Гаврилов заявив з приводу таких боєприпасів: «У разі постачання Києву таких снарядів для важкої військової техніки натівської ми будемо розглядати це як застосування проти Росії брудно-ядерних бомб з усіма наслідками, що випливають».

Навіщо потрібний снаряд із урановим сердечником, і чому це не «брудна бомба»?

Багато років найефективнішими боєприпасами проти танків залишаються бронебійні оперені підкаліберні снаряди (БОПСи), іменовані «ломами». По суті вони є довгим твердим стрижнем, який летить із величезною швидкістю і з жахливою силою б'є в броню, тим самим пробиваючи її. Що важчий «брухт», то більша сила удару. Тому осердя снарядів роблять із важкого твердого металу. Раніше для цих цілей використовувався вольфрам, але в 1973 в США винайшли сплав урану з титаном, отримавши неймовірно ефективні проти броні снаряди.

Уран виявився дуже зручним для виробництва підкаліберних боєприпасів не лише через високу щільність. Через особливості будівлі цього металу, потрапляючи в броню, наконечник «брухту» не сплющується, а ніби заточується — і снаряд не втрачає ефективності (на відміну навіть від вольфрамового). При цьому частина, що «сточилася», перетворюється на дрібний урановий пил, що володіє так званою пірофорністю — здатністю займатися від сильного тертя. Завдяки цьому, пробивши броню, залишки уранового сердечника здатні викликати в танку пожежу — таким чином бронебійний снаряд стає ще й запальним.

Уран кращий за вольфрам ще й тим, що його просто набагато більше в земній корі. В результаті боєприпаси зі збідненим ураном набули поширення не тільки в США, а й в інших країнах — вони виробляються в тій же Великій Британії.

Що стосується ототожнення уранових боєприпасів та «брудної бомби», то щодо цього існують дослідження. Так, у 2007 році Бі-бі-сі писала про те, що деякі італійські солдати, які служили в Косові (де використовувалися снаряди з збідненим ураном), захворіли на рак через потрапляння в організм уранових частинок. Однак подальше дослідження питання науковцями показало, що на той час було відзначено зростання кількості захворювань на рак серед італійських військовослужбовців узагалі — і там, де були уранові снаряди, і там, де їх не було. Свої дослідження провели і фахівці ООН за участю МАГАТЕ: з'ясувалося, що дрібні частинки урану, що утворилися після влучення снаряда, не здатні завдати значної шкоди людині.

Що ж до «брудної бомби» (чи радіологічної зброї), то про неї можна прочитати окремо. Велика кількість радіоактивного «сміття», розкиданого вибухівкою певною територією, може її заразити. Але снаряд із збідненим ураном на «брудну бомбу» ніяк не тягне.

Російська сторона вже звинувачувала українців у створенні радіологічної зброї у жовтні минулого року. Доказів не надано, жодних ознак появи в України «брудних бомб» досі не з'явилося.

Що стосується наслідків, на які натякав російський представник Костянтин Гаврилов у Відні, то абсолютно невідомо, що малося на увазі, і варто почекати на розвиток подій (тим більше що снаряди, судячи з заяви Голді, ще не поставлені).

Тимчасом «вирішувати питання з F-16 треба вже зараз»: експерти пояснили, як авіація союзників допоможе українському контрнаступу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023