Догори
Дати відгук

Викиди від світової енергетики у 2019 році залишились на рівні 33 гігатон

3 хв на прочитання11 Лютого 2020, 13:02
Поділитись:

 

11.02.2020 Автор Дмитро Шинкарук

 

 

Світові викиди вуглекислого газу, пов’язані з енергетикою, припинили зростати в 2019 році. Про це свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства.

 

 

 «Після двох років зростання світові викиди в 2019 році залишилися на рівні 33 гігатони, навіть коли світова економіка зросла на 2,9%. Це пов’язано насамперед із зменшенням викидів від виробництва електроенергії в розвинених економіках, завдяки зростаючій ролі відновлюваних джерел (переважно вітрових та сонячних), переходу з вугілля на природний газ та більш високій генерації атомної енергії. Інші фактори включали в себе м'яку погоду в декількох країнах та сповільнення економічного зростання на деяких ринках, що розвиваються», - йдеться у повідомленні.

 

 

 

 

Як повідомляється, значне зменшення викидів в розвинених економіках у 2019 році компенсувало продовження зростання в інших місцях. У Сполучених Штатах зафіксували найбільше скорочення викидів на території країни, при падінні на 140 млн тон, або на 2,9%. Викиди США знижуються майже на 1 гігатону від свого піку в 2000 році.

 

 

 

 

Викиди у Європейському Союзі у 2019 році скоротилися на 160 мільйонів тон, або на 5%, внаслідок скорочення енергетичного сектора. Завдяки природному газу вперше вироблялося більше електроенергії, ніж вугілля, тим часом як вітряна електроенергія майже наздогнала вугільну електроенергію.

 

 

 

 

Викиди Японії знизилися на 45 мільйонів тон, або приблизно на 4%, що є найшвидшим темпом зниження з 2009 року, оскільки збільшився випуск недавно перезапущених ядерних реакторів.

 

 

Викиди в іншому світі зросли приблизно на 400 млн тон у 2019 році, причому майже 80% приросту припадає на країни Азії, де виробництво вугільної електроенергії з вугіллям продовжує зростати.

 

 

 

 

"Нам зараз потрібно наполегливо попрацювати, щоб 2019 рік запам'ятався остаточним піком світових викидів, а не лише черговою паузою зростання. У нас є енергетичні технології для цього, і ми повинні їх усі використовувати. МЕА будує грандіозну коаліцію, зосереджену на зменшенні викидів, яка включає уряди, компанії, інвесторів та всіх, хто справді зобов’язався вирішувати наші кліматичні проблеми ", - зазначив виконавчий директор агентства доктор Фатіх Бірол.

 

 

Нагадаємо, активна боротьба за чисте повітря спонукала європейські країни до масової відмови від споживання вугілля в промисловості, видобуток та спалювання якого “відповідає” за дві третини викидів парникових газів.  Близько 18 країн на європейському континенті почали процес відмови від видобутку вугілля та його споживання. Німеччина планує зробити це до 2038 року, Велика Британія – до 2025 року, Франція – до 2022 року, Греція – до 2028 року, Угорщина – до 2030 року. До цієї компанії приєднались Японія, Португалія та Нідерланди.

 

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання23 хвилини тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитаннягодина тому
Посадовці зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитаннягодина тому
Збитки довкіллю ДніпроГЕС Нафтопродукти
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання2 години тому
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання3 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання3 години тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому