Догори
Дати відгук

Втрата природи та біорізноманіття можуть стати більшим викликом, ніж зміна клімату

Для біорізноманіття не працює підхід "універсал для всіх", що ускладнює формулювання простих політичних цілей

7 хв на прочитання25 Серпня 2022, 10:30
Фото:
UkrMedia Фото: UkrMedia
Поділитись:

Світові політики починають серйозніше розглядати складні питання деградації природи та втрати біорізноманіття, адже зміна клімату не єдина важлива екологічна проблема.

Вирішення цих двох ключових питань можуть стати наступною великою справою для сировинного сектору, повідомляє світове інформаційне агентство CRU. Підприємствам на товарних ринках потрібно буде розробити детальніші екологічні стратегії та бути готовими платити більше за захист навколишнього середовища.

Природа та біорізноманіття відіграють важливу роль у подоланні зміни клімату. Однак їх роль не обмежується лише допомогою у досягненні цілей “чистого нуля”. Вони важливі самі по собі.

У 2019 році, за підрахунками ОЕСР, екосистемні послуги, надані біорізноманіттям, такі як запилення сільськогосподарських культур, очищення води або захист від повеней, коштували приблизно $125–140 трильйонів на рік, що у півтора раза більше світового ВВП.

Втрата природи та біорізноманіття матиме катастрофічні наслідки

Важливість природи та біорізноманіття також вбачається в Цілях сталого розвитку ООН, де не менше чотирьох із 17 цілей безпосередньо пов’язані з природою та біорізноманіттям.

В матеріалі зазначили, що вирішення цих проблем є значно складнішим завданням, ніж пом’якшення наслідків зміни клімату. Адже, попри всі виклики, кліматична політика націлена лише на один показник – зменшення викидів парникових газів. 

Пом’якшенню кліматичних змін сприяє той факт, що тонна викидів у Новій Зеландії дорівнює тонні викидів у Канаді – вони мають однаковий вплив на глобальну зміну клімату. Звʼязок між викидами вуглецю і зміною клімату дає змогу встановити науково обґрунтовані цілі щодо викидів на найближчі десятиліття.

Однак природа та біорізноманіття зазвичай мають локальний або регіональний вимір, хоча біорізноманіття тропічних лісів Амазонки, наприклад, матиме глобальний вимір. Вони можуть мати навіть сезонний вимір. 

Підхід "універсал для всіх" не працює, коли йдеться про зменшення біорізноманіття або адаптацію до зміни клімату, що ускладнює формулювання простих політичних цілей.

Також складніше вимірювати природу та біорізноманіття і майже неможливо зіставити кілька методологій та індексів в один репрезентативний показник. Це також ускладнить створення ринку для природи та біорізноманіття, як це було можливо для викидів вуглецю. 

Це робить екологічні цілі та нормативні акти найімовірнішою політичною відповіддю. Так 8-ма програму дій з охорони довкілля в рамках Європейської “зеленої” угоди, яка охоплює період до 2030 року, має шість пріоритетів: від досягнення чистого нуля до 2050 року до прискорення переходу до циркулярної економіки та захисту, збереження та відновлення біорізноманіття. 

ЄС поставив перед собою ряд цілей, серед інших ініціатив, таких як посадка трьох мільярдів дерев, збільшення загальної площі зелених міських насаджень на 3% до 2040 року або відновлення принаймні 25 000 км вільної течії річок.

Компенсації біорізноманіття та створення кредитів біорізноманіття в принципі можуть стати основою для ринкової політики для вирішення проблеми зменшення біорізноманіття, яка може доповнювати цілі та правила. 

Існують також серйозні ініціативи на глобальному рівні, зокрема Конференція ООН з біорізноманіття (COP15), що відбудеться в Канаді в грудні 2022 під головуванням Китаю. Основна мета заходу – ухвалення глобальної рамкової програми збереження біорізноманіття на період після 2020 року та початок її впровадження. 

Рамкова програма встановлює місію та основні етапи на 2030 рік, а також містить загальне бачення "жити в гармонії з природою" до 2050 року.

Природа та біорізноманіття – які ризики та можливості фінансового ринку?

Робота Цільової групи з питань розкриття фінансової інформації, пов’язаної з кліматом (TCFD) відіграла важливу роль у підвищенні обізнаності фінансового співтовариства про проблеми зміни клімату. У 2021 році лідери G7 оголосили, що зроблять виконання рекомендацій робочої групи обов’язковим.

  З початку 2022 року найбільші компанії та фінансові установи Великобританії зобов’язані звітувати про ризики та можливості, пов’язані з кліматом. Очікується, що інші країни долучаться до ініціативи.

Для інвесторів і менеджерів активів розуміння цих ризиків і можливостей є фундаментальним для їхніх інвестиційної стратегії.

У 2021 році було створено нову робочу групу з питань розкриття фінансової інформації, пов’язаної з природою (TNFD). Його мета – розробити та запровадити систему управління ризиками та розкриття інформації для організацій, щоб звітувати та діяти щодо мінливих ризиків, пов’язаних із природою, з кінцевою метою підтримки переміщення глобальних фінансових потоків від природи. негативних результатів і в бік природних позитивних результатів.

Наразі TCFD налічує 34 члени, які представляють фінансові установи, великі корпорації та постачальників ринкових послуг, таких як консалтингові компанії та фондові біржі. Його діяльність фінансується урядами та благодійними грантами. TCFD має на меті запустити свою структуру, яка повинна дозволити компаніям і фінансовим установам інтегрувати природу у свої процеси прийняття рішень у вересні 2023 року.

TNFD має підвищити обізнаність фінансової спільноти про пов’язані з природою ризики та можливості. Інвестори дедалі частіше запитуватимуть себе, чи може певна інвестиція стати безвихідним активом, наприклад, через втрату біорізноманіття, що призвело до нестачі чистої води, необхідної для виробництва, і будуть уважніше дивитися на вплив підприємства на регіональне біорізноманіття.

Більша увага до природи створить нові виклики для товарних ринків і політиків

Зростає увага до безпеки ресурсів, оскільки геополітична нестабільність зростає, а глобальні ланцюжки поставок розтягнуті. Однак, незважаючи на очевидні позитиви для урядів, передача стратегічних ланцюжків створення вартості (наприклад, акумуляторів) у розвинені країни може викликати занепокоєння громад і виборців щодо локальної деградації навколишнього середовища та втрати біорізноманіття.

Політики повинні будуть знайти баланс між екологічними, економічними та суспільними цілями. 

Життєздатність майбутніх шахтних проєктів дедалі більше залежатиме від екологічних факторів

Ринки та частини ланцюжка створення вартості зазнають дедалі більшого тиску через різні екологічні причини. Наприклад, велика увага в металургійному та алюмінієвому секторах зосереджена на скороченні викидів через їх масштаби, а також виклики та витрати, пов’язані з їх декарбонізацією.

 Видобуток часто відбувається в екологічно чутливих місцях, причому сам процес видобутку (наприклад, розбір землі, обробка та транспортування) і видалення відходів (наприклад, хвости, потоки стічних вод) часто мають значний негативний вплив на місцеве довкілля.

Незважаючи на те, що нові проєкти триватимуть, мінімізація впливу на навколишнє середовище та ризиків часто означатиме значно вищі капітальні витрати. Це вплине на фінансову життєздатність багатьох нових проєктів. Більш високі експлуатаційні витрати також можуть зробити існуючу діяльність неекономічною в майбутньому, скоротивши термін її продуктивного життя.

Підприємства повинні бути готові заплатити вищу ціну за нанесення шкоди навколишньому середовищу або зниження біорізноманіття. Подібно до того, як викиди вуглецю стають набагато дорожчими через податки на викиди вуглецю або схеми торгівлі викидами, витрати на шкоду навколишньому середовищу зростатимуть. 

Оскільки політики посилюють свої зусилля, посилюючи регулювання та розробляючи ринкові рішення, підприємствам доведеться бути готовими платити більше, щоб відповідати цим нормам, і, можливо, через роки їм навіть доведеться торгувати "дозволами на біорізноманіття".

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Зображення згенероване ШІ
Тварини виступають у цирку, бо бояться покарання
7 хв на прочитання7 хвилин тому
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля та Міжнародний день пам’яті тварин
20 квітня - Всеукраїнський день довкілля
2 хв на прочитання2 години тому
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання12 годин тому
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора