Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Астро
  • Всесвітній тиждень космосу: 15 найважливіших кроків людства на шляху до пізнання Всесвіту

Всесвітній тиждень космосу: 15 найважливіших кроків людства на шляху до пізнання Всесвіту

Людство наполегливо торує шлях у вивченні космосу, і з кожним десятиліттям успіхів все більше.

6 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:

Що там на висоті за блакитним небом? Сонце, зорі, Місяць, що ще є біля Землі на відстані витягнутої руки і за десятк світлових років? Людство наполегливо торує шлях у вивченні космосу. І з кожним десятиліттям успіхів все більше. Ми зібрали найвизначніші події, якими позначився шлях людини дорогою до зірок.

1. «Супутник-1»

У 1957 році був здійснений запуск першого штучного супутника Землі. Кодова назва «ПС-1» («Найпростіший Супутник-1»). Його конструкція являла собою «відро» з вентилятором і радіопередавачем, тож все, що зміг зробити цей супутник – просто передати радіосигнал з орбіти Землі і повідомити людству про початок космічної ери.

2. «Місяць»

Проект «Місяць» отримав безліч досягнень в номінації «Перший». «Місяць-2» в 1959 році став першим апаратом, що досяг поверхні супутника Землі, а «Супутник-3» в тому ж році зробив перші в історії знімки зворотного боку цього небесного тіла.

3. Людина у космосі

Мабуть не має людина, яка б не знала ім’я Юрія Гагаріна. 1961 рік, перша людина в космосі, політ тривав 108 хвилин, за цей час корабель «Схід» встиг зробити повне обертання навколо Землі.

4. «Марс»

Програма з вивчення Марса почалася в 1964, найбільш значущі результати були досягнуті до 1971 році. Автоматична міжпланетна станція «Марс-2» стала першим штучним об'єктом на поверхні Червоної планети.

5. Експедиція на Місяць, яку досі жваво обговорюють

24 липня 1969 роки два члена екіпажу «Аполлон-11» ступили на поверхню Місяця: Ніл Армстронг і Базз Олдрін здійснили один вихід і пробули на супутнику Землі дві з половиною години.

6. «Вояджер»

«Вояджер» (або «Мандрівник») – проект NASA з дослідження далеких планет Сонячної системи – Юпітера, Сатурна, Нептуна, Урана і Плутона (який тоді ще вважався планетою), а також їх супутників. Згодом був запущений «Вояджер-1» який став першим штучним об'єктом, який залишив межі Сонячної системи. На борту він несе послання позаземним цивілізаціям.

7. «Мир»

У 1986 році виведено на навколоземну орбіту базовий блок станції «Мир». Сама станція, без перебільшення, стала символом епохи. Більше 12 років станція «Мир» мала постійне «населення»: Валерій Поляков пробув на «Світі» 437 діб – і це рекорд перебування людини в космосі.

8. Око землян - «Хаббл»

Телескоп «Хаббл», виведений на орбіту в 1990 році, став «очима» людства. Орбітальний телескоп зміг заглянути так далеко, як ніхто раніше, і показати такі красоти Всесвіту, яких і уявити собі ніхто не міг.

9. «Соджорнер»

Перший марсохід, успішно доставлений на Червону планету. «Соджорнер» дослівно означає «тимчасовий житель» або «проїжджий». Планувалося, що марсохід пропрацює на поверхні 7 сол (сол – марсіанська доба – 24 години і 40 хвилин), але він працював протягом 83 сол.

10. МКС

Міжнародна космічна станція прийшла на заміну «Миру» в 1998 році. МКС майже в 5 разів більше попередника і служить космічною «дачею» для людства донині. Всього в проекті МКС бере участь 14 країн, хоча найбільше навантаження несуть США. Зараз на старенькій МКС почалися технічні проблеми. Її планують спустити на Землю й утилізувати.

Сьогодні ж плин часу і створення нових подій у вивченні космосу день від дня пришвидшуються.

11. Політ SpaceX Crew Dragon з астронавтами

У травні 2020 року компанія SpaceX здійснила перший пілотований політ космічного корабля Crew Dragon на Міжнародну космічну станцію (МКС). Це був історичний момент, оскільки вперше приватна компанія відправила людей у космос. Цей успіх знаменував початок нової ери комерційного космічного транспортування, що проклало шлях для майбутніх місій, зокрема в рамках програми NASA Artemis

12. Запуск космічного телескопа Джеймса Вебба

У грудні 2021 року був запущений космічний телескоп Джеймса Вебба, який став найпотужнішим інструментом для дослідження космосу на інфрачервоних довжинах хвиль. Він здатний вивчати формування галактик, зірок та екзопланет. Цей телескоп вже надав унікальні зображення далеких куточків Всесвіту, дозволяючи астрономам робити революційні відкриття

13. Місія NASA Artemis I

У листопаді 2022 року NASA здійснила запуск місії Artemis I, яка стала частиною амбітної програми повернення людини на Місяць. Ця безпілотна місія була першою в серії польотів, які підготують ґрунт для майбутніх пілотованих експедицій на Місяць, зокрема для висадки першої жінки на його поверхню. Місія також випробувала ключові технології для майбутніх польотів до Марса.

14. Індійська місія Chandrayaan-3 

У серпні 2023 року Індія стала четвертою країною у світі, яка успішно висадила свій космічний апарат на Місяць в рамках місії Chandrayaan-3. Ландер "Вікрам" і ровер "Праг'ян" досліджували південний полюс Місяця, відкриваючи нові можливості для вивчення його поверхні. Цей успіх став значним кроком для Індійської космічної дослідницької організації (ISRO).

15. Запланована місія NASA Europa Clipper

Ще до кінця цього року NASA планує запустити місію Europa Clipper для дослідження одного з найбільш загадкових супутників Юпітера — Європи. Місія має на меті вивчити підлідний океан Європи і оцінити його потенціал для підтримки життя. Ця місія є одним із найбільш очікуваних космічних проектів 2020-х років.

Ці події демонструють швидкий прогрес у дослідженні космосу та підтверджують готовність людства до нових відкриттів у Сонячній системі та за її межами. Ще можна згадати приватну компанію SpaceX мультимільярдера Ілона Маском з амбітною метою колонізувати Марс. А також китайську автоматичну міжпланетну станцію «Чан'е-4», яка вперше вперше в історії зробила м'яку посадку на зворотному боці Місяця. І попереду ще багато цікавого, адже після 43 років відносного затишшя «космічні перегони» набрали нової актуальності й сили. На Землі ж триває Всесвітній тиждень космосу, започаткований ООН.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost