Догори
Дати відгук

Всесвітній день дитини та Міжнародний день педіатра: чому саме сьогодні

Концептуально, що ці два свята відзначаються в один день.

3 хв на прочитання20 Листопада 2021, 16:30
Поділитись:

Лікар-хірург Андрій Піжевський розповідає, що при введенні Всесвітнього дня дитини в 1954 році Генасамблея ООН рекомендувала саме таким чином відзначати цей день. Уряд країни може сам вирішувати, яку дату обрати, а загальне святкування допоможе зміцнити солідарність і співпрацю між націями. 20 листопада обрали через те, що в цей же день в 1959 році асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а в 1989 році – Конвенцію про права дитини.

«Цей день – ще одне нагадування для дорослих, що дитина – це дар від Бога, і вона потребує належної турботи та захисту. Дитина не може сама вирішувати свої проблеми. Дитина має право на безтурботність, із народження кожна дитина потребує люблячої сім’ї та турботливих батьків, потребує захисту від насильства та недбальства. Кожна дитина має право на голос у тих питаннях, які її стосуються. Слухати та чути дітей, бути небайдужими до дитячої біди – це потрібно дітям. Потрібно зараз, а не «колись», у «майбутньому»,наголосив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

Він підкреслив, що в Україні залишається багато проблем у дитячій сфері, і до не вирішених питань додаються нові.

«Через виклики пандемії дорослі інколи втрачають орієнтири, скаржаться на нестабільність та труднощі, але в цьому всьому найскладніше – дітям. І ми маємо про них пам'ятати і дбати. Бо несемо за них відповідальність. Маємо зробити все можливе, щоб подолати проблеми дітей, забезпечити їм щасливе дитинство та шанс на успішне майбутнє», — переконаний Микола Кулеба.

І дитячі лікарі теж святкують свій професійний день20 листопада. Відзначати його почали у тому ж 1954 році також за рекомендацією Генеральної асамблеї ООН. Наразі в цей день у 130 країнах. «лунають вітання усім лікарям, які допомагають діткам рости здоровими».

«Для батьків головне, щоб їхня дитина росла здоровою. І саме педіатр із першої миті життя малюка починає за це дбати. Робота дитячого лікаря полягає не тільки в лікуванні, а насамперед у допомозі батькам зберегти здоров’я малюка. З ним радяться, як правильно доглядати за дитиною та оберігати від усіляких захворювань», — говорить Андрій Піжевський.

Він наголошує, що завдяки розвитку педіатричної науки і дитячої охорони здоров’я різко знизилася дитяча смертність, значно зменшилася захворюваність та летальність від окремих захворювань, поліпшився фізичний розвиток дітей. На сьогодні педіатрія охоплює вчення не лише про хвору, а й про здорову дитину. Сучасна педіатрія має на меті попередити захворювання чи звести до мінімуму наслідки вже існуючого. Педіатр консультує батьків із приводу того, як виростити малюка максимально здоровим, і веде дитину аж до її повноліття.

Також ми розповідали, як вакцинувати дитину проти COVID-19: підводні камені.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора