Догори
Дати відгук

Рекордної величини град виявили у Європі - розміри вражають (ФОТО)

Градини подібних розмірів утворюються в особливих грозових хмарах - так званих, суперосередках

3 хв на прочитання26 Липня 2023, 19:05
Поділитись:

На півночі Італії під час проходження сильної грози випала градина небувалих розмірів.

Вдень 19 липня 2023 року сильні зливи з градом прокотилися більшою частиною Південної Європи. За даними експертів Європейської лабораторії сильних штормів (ESSL), так званий «гігантський град» (градини діаметром понад 10 см) реєструвався цього дня 24 рази: 2 випадки у Хорватії та 22 випадки в Італії! Про це повідомляє "Метеоролог", із посиланням на "European Severe Storms Laboratory."

У Хорватії найбільша градина була виявлена в населеному пункті Рибник, її діаметр оцінюється в 13 см. В Італії найбільший град випав у Карміньяно-ді-Брента (провінція Падуя, область Венеція). Фахівці Європейської бази даних небезпечних погодних явищ (ESWD) на основі опублікованих фотографій оцінюють діаметр цієї градини у 16 см!

«За нашою інформацією, це буде найбільший зареєстрований град у Європі за весь період неперервних спостережень», - говорить Тіло Кюне (Thilo Kühne), менеджер з контролю якості інформації ESWD. «Попереднім рекордсменом була 15-сантиметрова градина, яка випала 20 червня 2016 року у Санандреї (повіт Тіміш), Румунія».

За даними Європейської бази даних небезпечних погодних явищ, крім величезних економічних збитків, лише цього дня поранення від інтенсивного градобиття отримали щонайменше 109 осіб. Під впливом великого граду сотні машин були пошкоджені, пробиті дахи будинків і вибиті шибки, місцями навіть пошкоджені стіни будівель.

Градини подібних розмірів утворюються в особливих грозових хмарах - так званих, суперосередках (supercell). Такі грози мають значну тривалість існування, а також сильні висхідні потоки, які нерідко ще закручуються вгору по спіралі. Крім гігантського граду, суперосередки стають причиною виникнення смерчів і руйнівної сили шквалів.

ESSL отримує дані від великої європейської мережі любителів погоди та метеорологічних служб, що співпрацюють з нею. Про італійські випадки, у тому числі про новий рекордний град, повідомило агентство «Pretemp - Previsione Temporali», яке тісно співпрацює з ESSL.

На фотографії зліва показана та сама рекордна градина. Праворуч наведені всі зареєстровані випадки крупного граду, діаметром більше 2 см на території Хорватії, Італії та Словенії за період з 19 по 20 липня 2023 року.

Експерти ESSL та Європейської бази даних про сувору погоду закликають усіх, хто надсилає фотографії до метеослужби або нашої бази даних, чи розміщує фотографії граду в соціальних мережах, використовувати лінійку, монету або інші опорні предмети поряд із градом при створенні зображення. Це полегшує визначення точного розміру градин.

Повідомлення про великий град з України також надходять до єдиної бази штормових зведень та фіксуються метеорологами. Нинішнього року вже спостерігалися випадки градин, діаметром 4 – 5 см, які випали на початку липня на Київщині, а також у центральних областях нашої країни. Рекордна за розміром градина, офіційно зафіксована Центральною геофізичною обсерваторією, спостерігалася у 60-х роках минулого століття в районі Нової Каховки (Херсонська область). Її діаметр становив 9,7 см.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost