Впровадження моделі «Барнахус» в Україні вимагає стійкої міжвідомчої співпраці - Банчук

3 хв на прочитання12 Серпня 2024, 21:00
Впровадження моделі «Барнахус» в Україні

Колективні зусилля є не просто корисними, але й необхідними для успіху та сталості моделі в нашій країні

Заступник Міністра юстиції України, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук продовжує проводити низку нарад щодо Порядку реалізації пілотного проекту щодо запровадження центрів захисту дитини (за моделлю Барнахус).

Нагадаємо, що відповідний Наказ Міністерства юстиції України, Офісу Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, яким цей Порядок було затверджено, підписано 26 липня 2024 року.

Цього тижня наради проходили в центрах «Барнахус» в Житомирі, Вінниці, Чернівцях та Тернополі. Під час заходів Олександр Банчук та представники місцевих прокуратур, національної поліції, міжрегіональних центрів надання правничої допомоги, місцевого самоврядування, служб у справах дітей та інших суб’єктів, дотичних до реалізації проекту, а також робітники власне Центрів, обговорили стан його реалізації в кожному регіоні та напрацювали рекомендації для забезпечення удосконалення майбутньої співпраці.

За словами голови Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх (далі — МКР), саме завдяки чіткій координації, тісній та ефективній співпраці за доволі короткий час вдалося досягти результатів, які є станом на сьогодні — наразі в Україні функціонує 12 центрів у Вінницькій, Кіровоградській, Полтавській, Тернопільській, Чернівецькій, Житомирській, Волинській, Сумській областях та містах Київ, Одеса, Черкаси і Миколаїв.

«Впровадження моделі Барнахус в Україні вимагає стійкої міжвідомчої співпраці. Лише об’єднавши досвід та ресурси всіх відповідних секторів — захисту дітей, правосуддя, охорони здоров’я та освіти — ми зможемо створити цілісний, орієнтований на дитину підхід, який забезпечить безпеку, зцілення та правосуддя для кожної дитини. Ці колективні зусилля є не просто корисними, але й необхідними для успіху та сталості моделі в нашій країні», — відзначив Олександр Банчук.

Довідково

Проект «Впровадження моделі «Барнахус» для захисту дітей-постраждалих від насильства», ініційований Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, імплементується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» «Право на здоров’я» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Центр захисту соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус») надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну й інші види допомоги та послуги дітям — потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством. Діяльність Центрів спрямовується на дітей віком до 18 років.

Впродовж останніх декількох років МКР активно працює над впровадженням в Україні моделі «Барнахус», і зараз, під час війни, цей процес набув особливого значення.

Більше новин читайте на GreenPost

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: