Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Воєнкори» повідомляють, що ЗСУ проривають оборону Росії на Запорізькому напрямі — що відомо на цей момент

«Воєнкори» повідомляють, що ЗСУ проривають оборону Росії на Запорізькому напрямі — що відомо на цей момент

ЗСУ відновили наступ.

3 хв на прочитання23 Червня 2023, 23:07
На карті: приблизнн розташування російських укріплень у Роботиному На карті: приблизнн розташування російських укріплень у Роботиному
Поділитись:

Провоєнні російські Телеграм-канали повідомили, що ЗСУ почали займати окопи на передовій лінії оборони ЗС РФ під Оріховим Запорізької області. Про це розповідають «Важливі історії».

Канал «Воєнкори російської весни» пише, що в ніч з 22 на 23 червня армія України відновила наступ: піхота за підтримки артилерії та бронетехніки пішла на штурм позицій між Новоданилівкою та Роботиним.

За інформацією Телеграм-каналу, російські підрозділи тривалий час могли відбивати атаки, а ЗСУ зазнали тяжких втрат. Близький до Генштабу ЗС РФ канал «Рибар» пише, що Україна втратила у цьому штурмі понад 10 бійців. Канал «Архангел спецназу» запевняє, що ЗСУ вдалося досягти успіху через перевагу в устаткуванні для ведення боїв уночі.

Бійці ЗСУ увійшли до російських окопів на передовій лінії в Роботіно, армія Росії відступила на другу лінію і, за даними каналу «Воєнкори російської весни», знищила оборонні споруди першої лінії, де перебували бійці ЗСУ.

З ранку 23 червня ведуться позиційні бої, ЗСУ просуваються вперед. OSINT-аналітик Intelschizo вважає, що ЗСУ фактично зайняли ділянки основної лінії оборони Росії в Запоріжжі.

«Так воно і починається»,прокоментував можливий прорив викладач Військової академії в Цюріху Маркус Койпп.

На тему прориву оборонних ліній ЗС РФ висловився також командувач сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський: «Ми не повинні недооцінювати ворога. Противник передбачав і продовжує передбачати найнебезпечніші напрями наших рухів і будує там міцну оборону, яку досить важко пробити».

Раніше про бої за Роботине також повідомляли Z-блогер Семен Пегов та голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин. При цьому Пригожин запевняв, що ЗСУ вже зайняли північну частину села. Генштаб ЗСУ вранці 23 червня лише повідомив, що в районі Роботино українська сторона має частковий успіх.

Канал «Обережно, новини» з посиланням на мобілізованих на Запорізькому напрямку повідомляє, що на передовій підрозділі резервістів ЗС РФ зазнають великих втрат (близько 100 осіб з 8 по 22 червня), а бійці залишаються лежати пораненими в окопах, тому що на фронті немає придатного для евакуації транспорту.

Військовий аналітик Кирило Михайлов вважає, що зараз немає достатніх даних, аби говорити про прорив оборони у Роботине. У повідомленнях «воєнкорів» може йтися про опорні пункти в лісосмузі перед основною лінією оборони, а зовсім не про перший рубіж укріплень, вважає він.

«Нічого видатного не сталося, наступ повільно триває, посадка за посадкою. Вони [Z-блогери] отримують дані від бійців на місцях. Для бійця окоп у посадці перед укріпленнями може бути першою лінією, а те, що ми бачимо на карті як першу лінію, він може вважати для себе другою», — каже Михайлов.

Військовий експерт Юрій Федоров своєю чергою вважає повідомлення про прорив правдоподібними.

«Це серйозний поступ, з-під Оріхова відкривається напрямок на Мелітополь. Але далі є досить заплутана система укріплення. Зайняти окопи — не найстрашніше, набагато важче пройти мінні поля та протитанкові рови. Пройти першу лінію — це добре, але замало», — міркує він. При цьому Федоров сумнівається, що бої під Оріховим у результаті стануть головним ударом ЗСУ.

Тимчасом контрнаступ ЗСУ завдає нам серйозних втрат і проблем, які замовчуються — Пригожин.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023