Догори
Дати відгук

Волонтери зоозахисту висунули вимогу МОЗу

Через необґрунтовану паніку тварин викидають на вулицю чи вирішують приспати

3 хв на прочитання23 Березня 2020, 11:28
Поділитись:

Зоозахисники та власники домашніх тварин вимагають від міністерства охорони здоров’я зняти біг-борди, які закликають уникати контактів з тваринами, бо це, начебто, допоможе уникнути захворювання на коронавірус.

"Одразу із кількох міст отримав інформацію про панічні настрої людей, які наслухалися фейків про зараження коронавірусом від домашніх тварин. Призводить подібна паніка до того, що тварин буквально викидають на вулицю чи вирішують приспати. Масла у вогонь підливає український МОЗ, під грифом якого з’являється от така реклама", – повідомляє один з лідерів групи "UAnimals" Олександр Тодорчук у своєму Fb.

Віце-президент асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова повідомила GreenPоst, що через карантин і фейкові новини дійсно побільшало бездомних тварин.

Хоча МОЗ вже спростувало можливість зараження від домашніх улюбленців, плакати усе ще висять.

Найбільше плакатів було відмічено у Чернівцях. Також були помічені інші джерела інформації, які поширювали подібну інформацію від МОЗ, що може спровокувати негативне ставлення до тварин.

«Будь ласка, повідомте про те, що тварини не переносять коронавірус  Навчально-методичний центр цивільного захисту Хмельницької області, бо ці люди опублікували у себе методичку з рекомендацією уникати контактів з тваринами. З чудовим домашнім котиком у масці. ось тут: https://km.nmc.dsns.gov.ua/ua/Ostanni-novini/39.html», – пише у коментарях на сторінці МОЗ Єлизавета Кроленко (Yelyzaveta Krolenko).

Еколог Наталя Андрусевич на прохання GreenPost переслала текст СМС, який поширював один з операторів мобільного зв’язку.  У повідомленні – поради-рекомендації МОЗ, у т.ч. під номером два:

"2. Відокремте себе від інших людей і тварин у помешканні»

"Таку інформацію почали підтримувати інші фірми. У м. Луцьк ТРЦ "ПортСіті" вивісили бігборд, на якому зображена коровка і надпис "Уникайте контакту з тваринами"!!! Хто тепер змусить їх познімати таку інформацію?" – повідомляє Надія Хмара (Nadegda Hmara )

"А найцікавіше, що незважаючи на Ваше спростування, у Вас на сайті досі закріплена вгорі новина з рекомендаціями як вберегтись від коронавірусу за УВАГА 26 січня! Саме там написано, що потрібно уникати контакту із тваринами і намальований домашній кіт https://moz.gov.ua/novini - то це звідси ноги ростуть! Просимо випустити нову актуальну рекомендаційну інфографіку і закріпити її, тому що саме звідти чиновники місцевих рад беруть свої рекомендації для місцевого населення. Це дуже важливо!", – пише Людмила Шахова.

(наразі новина вже видалена).

"В офіційних заявах ВООЗ та навіть український МОЗ стверджують - немає жодних доказів того, що домашні тварини будуть хворіти COVID-19 або стануть джерелом передавання інфекції людині", – зазначає Олександр Тодорчук.

Він також пояснив, звідки паніка.

"Кілька тижнів тому новинні ресурси облетіла новина про гонконгського померанського шпиця, який отримав вірус від свого господаря. Детальні аналізи показали відсутність антитіл до збудника в крові собаки — тварина була здорова, втім нещодавно померла. Тут, звісно, варто додати, що це трапилося у віці 17 років при середній тривалості життя у померанських шпіців від 12 до 16 років", – резюмював зоозахисник.

Що робити власникам тварин? Рекомендації від UAnimals

Домашні тварини не переносять вірус, втім для дотримання гігієни раджу:

1. Вигулюйте тварину у місцях, де немає великого скупчення людей і тварин;

2. Ретельно мийте лапи тварини;

3. Частіше мийте руки до і після контакту з твариною;

4. Тримайте в чистоті їжу тварини;

5. Регулярно обробляйте посуд собаки/кота.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання4 хвилини тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання2 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора