Вісім порад, щоб «їсти все» при діабеті

3 хв на прочитання27 Листопада 2021, 00:43

Якщо ви не можете відмовитися від улюблених страв, то можна принаймні зробити їх кориснішими.

Сайт порад howkit розповів про застереження та хитрощі, які дадуть змогу продовжувати насолоджуватися улюбленими смаками під час діабету. Щоправда, з деякими поправками.

Якщо ви любите солодке, варто використовувати цукрозамінники.

Якщо ви полюбляєте фруктові смаки, надавайте перевагу свіжим фруктам — тим же яблукам чи ягодам.

«І смачно, і корисно, і рівень цукру в крові не стрибає», — наголошує howkit.

Але сухофрукти для людей із діабетом можуть бути небезпечними.

Окрім того, потрібно враховувати, що з фруктових соків при діабеті корисний лише сік прямого віджиму з м’якоттю. Якщо хочеться чогось фруктового, можна зварити компот або пити чисту воду зі шматочком лимону.

Натуральні чай (чорний або зелений) і кава (еспресо, по-турецьки, класичний лате чи капучино) є цілком припустимими, хоча перевагу все одно слід надавати чистій воді.

Борошняні вироби також не конче повністю виключати з раціону. Якщо до білого хліба додати молотого насіння льону, то сплеск глюкози буде не такий високий. Що ж до макаронів, то просто обирайте сорти з борошна твердих сортів пшениці.

Якщо ви не можете відмовитися від картоплі, то просто не смажте її, а запікайте або тушкуйте.

Білий рис — це «пусті» калорії з високим ГІ, тому спробуйте нешліфований або бурий.

Якщо ви любите йогурт, готуйте його самостійно. Є різні варіанти приготування йогурту в домашніх умовах. Найлегший — йогуртниця, прилад, який має лише дві кнопки: ввімк/вимк і кнопку таймера. Закваску слід розчинити в теплому молоці, розлити це молоко по склянках (вони є в наборі) та поставити на 7-9 годин у йогуртницю.

Можна скористатися мультиваркою. Принцип такий же: тепле молоко з розчиненою в ньому закваскою слід розлити по склянках, поставити їх у чашу мультиварки та виставити режим «Йогурт». Якщо такий режим відсутній у вашій моделі мультиварки, тоді вам на допомогу прийде режим «Мультишеф». Час приготування — 7-9 годин, температура — 37-39 °С. Готувати під закритою кришкою.

Інший варіант — термос. Наливаєте туди розігріте до 37 °С молоко, додаєте необхідну кількість закваски, і через 8 годин йогурт готовий.

Найпростіший же варіант — приготування домашнього йогурту в каструлі. Нагріваємо молоко до 37 °С, розчиняємо закваску в ньому, накриваємо кришкою та укутуємо ковдрою. В такому стані залишаємо на 8 годин у місці, де цю каструлю ніхто не буде чіпати.

Також ми розповідали про 10 продуктів харчування, заборонених при діабеті.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: