Від початку війни в Україні з'явилося 70 нових виноробних підприємств

2 хв на прочитання11 годин тому
Фото ілюстративне

Нові, здебільшого невеликі, підприємства вийшли з тіні та почали офіційно працювати.

Голова Асоціації садівників, виноградарів та виноробів України Володимир Печко повідомив про суттєве зростання кількості виноробних підприємств в країні за останні роки, попри війну, інформує Interfax-Україна.

Передумови винного буму

За словами експерта, ключовою передумовою для цього стало суттєве вдосконалення законодавства. Раніше для отримання ліцензії на виробництво вина потрібно було сплатити близько 500 тис. грн. Після переходу на спрощену процедуру реєстрації ліцензію можна отримати за два тижні, що зробило процес фінансово доступнішим.

 "За останні 4,5 роки завдяки покращенню законодавства і кліматичним змінам у нас стало на 70% більше виноробних підприємств... Орієнтовна цифра — близько 70 нових підприємств," — зазначив Печко.

Ці нові, здебільшого невеликі, підприємства ("маленькі шато") вийшли з тіні та почали офіційно працювати.

Дефіцит сировини та нові регіони

Бум створення малих виноробних виробництв спричинив дефіцит сировини та стимулював розвиток виноградарства:

Пріоритети для галузі

Володимир Печко також відзначив позитивний вплив створення лабораторії ізотопного аналізу в Одеській області, яка дозволяє проводити перевірку виноматеріалу та покращувати якість продукції.

Щодо експорту, експерт вважає, що галузі ще рано активно "завойовувати Європу". Головний пріоритет на сьогодні — захищати власний ринок, виробляючи якісну та конкурентоспроможну продукцію в Україні.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: