Весна — час варити варення? Добірка незвичайних рецептів

5 хв на прочитання09 Квітня 2025, 07:24
Зображення згенеровано ШІ

Навіть із того, про що ви й не думали.

Весна зазвичай асоціюється з квітами, свіжістю та легкими салатами, але хто сказав, що це не час для варення? Саме навесні природа дарує нам перші ягоди, трави та навіть квіти, які можуть стати основою для несподіваних і смачних заготовок. Забудьте про класичне полуничне чи малинове — «Здорові люди» зібрали незвичайні рецепти, які здивують вас поєднаннями смаків і покажуть, що варити варення можна навіть із того, про що ви й не думали!

Варення з м'яти

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

листя м’яти — 500 г;

цукор — 1 кг;

лимон — 1 шт.;

вода — 500 мл.

Приготування.

Листочки м'яти та лимони ретельно промити й обсушити.

М'яту перекласти в каструлю, засипати половиною цукру та залити водою.

Лимони разом із цедрою дрібно нарізати й додати до м'яти. Перемішати та залишити на годину-дві.

Помішуючи, довести до кипіння та варити на слабкому вогні 10 хвилин. Після цього прибрати убік і залишити під кришкою на 12 годин.

Процідити варення через ситечко, гущавину віджати. У масу додати цукор, що залишився, довести до кипіння й варити, помішуючи, 10 хвилин.

Розкласти варення за стерилізованими банками та закрутити.

Варення із шишок

Фото: «Здорові люди»

Для варення придатні молоді світло-зелені шишки з м'якими лусочками, які можна легко розрізати ножем. Шишки розміром від 2 до 4 см збирають зі здорових дерев, як правило, у травні.

Інгредієнти:

шишки (молоді, зелені) — 1 кг;

цукор — 1 кг;

вода — 2 л.

Приготування.

Шишки перебрати, видалити сміття та голки. Промити, викласти в каструлю й залити водою, щоб вони були закриті.

Довести до кипіння і варити на повільному вогні 30-40 хвилин, знімаючи піну. Потім прибрати з вогню та залишити на 12 годин.

Після цього знову поставити на вогонь, довести до кипіння, всипати цукор і варити на слабкому вогні протягом години. Воно має набути бурштинового прозорого кольору.

Розкласти по стерилізованих банках і щільно закрити.

Варення із квіток білої акації

Фото: «Здорові люди»

Квітки акації необхідно видалити з гілочок і залити водою (стебла для варення не використовуються). Потім вимочити у підсоленій воді протягом 2 годин.

Інгредієнти:

квітки акації — 2 кг;

цукор — 1 кг;

лимон — 1 шт.;

вода — 300 мл.

Приготування.

Цукор помістити в каструлю, залити водою та зварити сироп.

Викласти квітки в каструльку, залити гарячим сиропом і варити на невеликому вогні близько півгодини.

Лимон ретельно промити, порізати на часточки разом зі шкіркою та викласти до квіток. Варити 10 хвилин і вимкнути вогонь. Залишити настоятися на годину.

Варення процідити та варити ще 10 хвилин.

Розлити по стерилізованих банках та закрити пластиковими чи металевими кришками.

Варення з кульбаби

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

квітки кульбаби — 200 г;

цукор — 600 г;

вода — 500 мл;

лимонна кислота — 0,5 ч. л.

Приготування.

З квіток дістати жовті пелюстки (зелені частини не знадобляться). Викласти пелюстки у каструлю та залити водою.

Довести пелюстки до кипіння, після чого всипати лимонну кислоту та варити на мінімальному вогні 30 хвилин. Прибрати вбік і залишити на годину, щоб настоялося варення.

Потім варення процідити через марлю. Додати цукор і поставити на вогонь. Тримати, помішуючи, доки цукор не розчиниться повністю. Варити на маленькому вогні півгодини.

Гаряче варення розлити по теплих стерилізованих банках і щільно закрити кришками.

Варення з пелюсток шипшини

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

пелюстки шипшини — 200 г;

цукор — 2 кг;

лимон — 1 шт.;

солодке вино (типу кагор) — 1 ч. л.;

вода — 350 мл.

Приготування.

Пелюстки шипшини покласти в каструльку й залити водою.

З лимона зняти тонкими смужками цедру та вичавити сік.

Половину соку додати до пелюсток. Довести до кипіння та варити 3–4 хв. Потім всипати цукор, ще раз довести до кипіння, влити лимонний сік, що залишився, і готувати до загусання 40-60 хвилин. Через 20 хвилин після початку варіння додати у варення цедру.

Наприкінці приготування додати кагор і зняти каструлю з вогню. Злегка остудити та розлити по стерилізованих банках.

Варення з ревеню

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

стебла ревеню — 3 кг;

цукор — 2 кг;

паличка кориці — 1 шт.

Приготування.

Ревінь вимити, очистити й нарізати кубиками. Викласти в каструлю та засипати цукром. Залишити ревінь на 5-6 годин або на ніч, аби цукор розчинився і з'явився сік.

Рідину, що вийшла, вилити в каструлю, покласти паличку кориці й довести до кипіння. Перекласти туди шматочки ревеню та готувати близько 30 хвилин, помішуючи дерев'яною ложкою.

Якщо додати густоти, можна потримати варення на вогні довше.

Розкласти по теплих стерилізованих банках і закрити.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: