Догори
Дати відгук

Вчені з'ясували, що помідори можуть знизити ризик інсульту

За період дослідження лише 70 чоловіків, які регулярно їли помідори, зіткнулися з цим станом.

1 хв на прочитання10 Жовтня 2023, 21:33
Поділитись:

Виявляється, томати сприяють зниженню ризику розвитку інсульту. Такого висновку вчені дійшли після тривалого дослідження протягом 12 років, у якому взяли участь фінські чоловіки.

Вчені з'ясували, що любителі томатів менше схильні до інсульту. Справа в тому, що за період дослідження лише 70 чоловіків, які регулярно їли помідори, зіткнулися з цим станом. Дослідники проводили порівняння з тими, хто взагалі не вживав помідорів.

У тих, хто їх їв регулярно, максимальна межа ризику становила не більше 55%, а інсульту, пов'язаного з появою тромбозу (ішемічного), – на 59%.

Вчені вважають, що така тенденція пов'язана з тим, що томати багаті антиоксидантом, лікопіном. Підвищений рівень цієї речовини у крові допомагає уникнути цього небезпечного для життя стану. Вчені виявили той факт, що лише у 11 із 259 учасників із найвищим показником лікопіну стався інсульт, а у чоловіків із низьким рівнем – у 25 із 258 чоловіків.

Таким чином, вчені зробили висновок про те, що у людини з підвищеним вмістом цієї речовини в сироватці крові ризик появи будь-якого інсульту, у тому числі ішемічного, буде мінімальним. Тому вони рекомендують регулярно включати томати до свого раціону.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.