Догори
Дати відгук

Вчені з Саудівської Аравії винайшли сонячні батареї у формі кулі

У порівнянні з плоскими вони виробляють на 24-30% більше енергії.

2 хв на прочитання24 Червня 2020, 09:01
Поділитись:

Розробили нову форму батарей вчені саудівського Науково-технологічного університету імені короля Абдалли (KAUST). У нових сонячних батарей безліч плюсів, які дозволяють застосовувати їх не тільки в космосі, але і на Землі.

Як пише  popmech, завдяки своїй формі, близькій до кулястої, вони збирають не тільки пряме світло від зірки, але і те, що відбивається. У лабораторних умовах при імітації руху сонця по небу сферичні фотоелектричні перетворювачі показали ефективність на 24-39% вище, ніж виконані в традиційному вигляді плоскої панелі. А коли джерело світла закривалося перешкодою (наприклад, навісом даху), кількість електрики, яка виробляється новим типом батарей, виявилося на 60% більше, ніж у класичних плоских.

Технологічно, такі сонячні батареї виробляти, звичайно, складніше - в першу чергу, потрібно на 15% більше операцій травлення при створенні кожного фотоелектричного перетворювача, з яких складається вся сфера. Крім того, дослідники поки не розробили повноцінний техпроцес згортання сфери, а тестовим зразкам надавали форму вручну.

Планується створити спеціальну роботизовану руку, яка буде імітувати рухи людини при згортанні гнучкою підкладки. У найближчих планах творців кулястих сонячних батарей - їх лабораторні та польові випробування у самих різних умовах. Потім відбудеться оцінка економічних аспектів технології.

З точки зору виробництва світлочутливих елементів, новинка не є революційною: у розробці застосовуються широко поширені і добре освоєні в промисловості фотоелектричні перетворювачі на основі монокристалічного кремнію. Нововведення саудівських вчених полягає у використанні тонкої і гнучкої підкладки, а також у спеціальній обробці країв кожного окремого елемента.

Як відомо, французька залізниця почала перехід на сонячну енергію

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.