Догори
Дати відгук

Вчені виявили, що найефективніше приймати ліки лежачи

Більшість людей цього не знають

1 хв на прочитання11 Вересня 2022, 10:23
Поділитись:

Згідно з новим дослідженням вчених, постава і положення тіла при прийомі таблетки можуть вплинути на швидкість розчинення ліків і на те, коли ви відчуєте ефект.

Як розповів вчений Раджат Міттал з Університету Джона Хопкінса, дослідження показало, що найефективніший спосіб прийому таблеток – лягти на правий бік. Швидкість розсмоктування в такому положенні приблизно в 2,3 рази швидше, ніж у вертикальному або лежачи на спині. У середньому таблетка розчиняється у положенні на правому боці за 10 хвилин.

Як показало дослідження, таке положення направляє таблетку прямо в найглибшу частину шлунка, яку називають антральним відділом. Більшість таблеток не починають діяти, доки не потраплять у кишечник. Чим швидше розчиниться таблетка, тим швидше вона буде викинута в дванадцятипалу кишку, першу частину тонкої кишки. За словами дослідників, постава та положення тіла допомагають цьому процесу завдяки гравітації та природній асиметрії шлунка.

Друге за ефективністю положення - вертикальне, сидячи або стоячи, з 23-хвилинним часом розчинення, а лежання на спині посідає третє місце.

Дослідження також показує, що лежання на лівому боці – найнеефективніший спосіб всмоктування таблетки в організм. Розсмоктування таблетки у такій позі може тривати до 100 хвилин. Тим не менш, для деяких негайна дія ліків не є пріоритетом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost