Догори
Дати відгук

Вчені назвали головну причину дитячого переїдання

Не варто розцінювати їжу як винагороду.

2 хв на прочитання10 Липня 2022, 23:42
Фото: Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради
Фото: Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради
Поділитись:

Дитяче ожиріння може бути викликане змінами у системі винагороди мозку, що призводить до «порочного кола» переїдання, повідомляє novosti-n

Дослідники з Єльського університету вивчили мозок понад 5000 дітей за допомогою нової методики МРТ, яка виявляє запалення у певних зонах мозку, пов'язаних із їжею.

Вчені виявили, що частина мозку, яка називається прилеглим ядром, особливо активна у певних дітей, коли вони їдять нездорову їжу. Через рік вони мали надмірну вагу і продовжували його набирати.

Автор дослідження Річард Уоттс та колеги вважають, що у дітей, які їдять нездорову їжу, може розвинутись запалення мозку, яке потім зменшує яскравість відчуттів, які вони отримують від солодкої чи нездорової їжі надалі. Ця толерантність до смаку змушує їх їсти більше, створюючи «порочне коло вживання поганої їжі. якої хочеться дедалі більше».

Використовуючи новий метод МРТ під назвою рестрикційна спектроскопія (Restriction Spectrum Imaging), вчені розглянули мікроструктуру та щільність клітин прилеглого ядра – області мозку, що бере участь у мотивації винагороди та харчовій поведінці. Дослідники виявили, що чим вище щільність клітин у прилеглому ядрі, тим більше коло талії дитини.

"Ще більш вражаючим відкриттям було те, що щільність клітин у цій галузі передбачала збільшення кола талії та індексу маси тіла через рік", - пише Крістіна Рапуано, аспірантка з психології в Єлі та перший автор дослідження, результати якого опубліковані на сторінках журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Попередні дослідження на тваринах показали, що дієта з високим вмістом насичених жирів може призвести до запалення в головному мозку та збільшення кількості гліальних клітин мозку. Вони підтримують функцію нейронів в області ядра, а збільшення цих клітин може викликати компульсивне харчування у тварин.

«Це порочне коло. Вживання поганої їжі веде до бажання ще більшої кількості поганої їжі. Наші дані дають можливе пояснення мозкового механізму дитячого ожиріння», – сказав Бі Джей Кейсі, професор психології та співавтор дослідження.

Нагадаємо, для батьків проблематично визнавати ожиріння у своїх дітей, що часто шкодить їхньому здоров'ю. Про це свідчать дані дослідження британських вчених.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання43 хвилини тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання2 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання2 години тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання3 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання4 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання4 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання6 годин тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання8 годин тому