Догори
Дати відгук

Вчені констатують, як забруднене повітря впливає на здоров'я внутрішніх органів

У світі люди все частіше помирають від наслідків впливу брудного повітря.

1 хв на прочитання16 Листопада 2022, 21:09
Поділитись:

За приблизними оцінками, забруднення повітря щорічно спричиняє близько 9 мільйонів смертей у світі. Як пише авторитетний журнал Lancet, вплив брудного повітря на людське здоров'я можна порівняти з нездоровим харчуванням та курінням тютюну.

Забруднення повітря визначається як фактор ризику багатьох захворювань, включаючи хвороби серця, інсульт, хронічну обструктивну хворобу легень, інфекції нижніх дихальних шляхів, діабет та рак легень.

Вчені констатують, що брудне повітря може впливати практично на кожен орган людського тіла. Деякі забруднювачі повітря, яке вдихають люди, можуть проникати в кровообіг через легені. Таким чином, потенційно токсичне повітря може погіршувати роботу трьох життєво важливих органів.

Легені. Рак легенів був найпоширенішою причиною смерті від раку в 2020 році, на його частку припало 1,80 мільйона смертей у всьому світі. За оцінками ВООЗ, 36 відсотків смертей від раку легень – це випадки, пов'язані із дією забруднювачів повітря.

Мозок. ВООЗ констатує, що забруднення повітря збільшує ризик інсульту, який є другою за поширеністю причиною смерті в усьому світі. Близько третини смертей від інсультів асоціюються із впливом на організм забрудненої атмосфери.

Серце. Можна не курити, не мати гіпертонії чи ожиріння, але все одно постраждати від інфаркту. За деякими дослідницькими оцінками, забруднення повітря призводить до більшої кількості смертей від серцево-судинних захворювань, ніж багато відомих факторів ризику, наприклад, куріння чи діабет.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.