Догори
Дати відгук

Вчені довели, чим загрожує вейпінг для чоловічого здоров'я

Електронні сигарети впливають на спермогенез.

1 хв на прочитання11 Вересня 2023, 06:35
Поділитись:

Дослідники з Університету Джумхурієт встановили, що куріння вейпу негативно впливає на розмір чоловічих яєчок. Результати роботи вчених були представлені в журналі Revista Internacional de Andrología.

Автори використовували тваринну модель для вивчення впливу вейпінгу на стан чоловічої сечостатевої системи. Вчені розділили 24 самці щурів на три групи: перша була контрольною, друга піддавалася впливу пари від вейпу (рідина містила 0,6 міліграм нікотину, але в ній не було ароматизаторів та смакових добавок), а третя – від тютюнового диму.

Потім у всіх гризунів взяли аналіз сечі, виміряли масу яєчок, кількість та рухливість сперматозоїдів, а також провели гістологію яєчок. Отримані результати порівняли.

Як виявилося, у другої та третьої групи яєчка були меншими, ніж у першої. Крім того, вчені виявили у них деформацію насіннєвих канальців та зниження кількості сперматозоїдів, а також у поодиноких випадках втрату рухливості у сперматозоїдів та некроз тканин. Також аналізи показали підвищення рівня маркерів окисного стресу.

«Результати дослідження свідчать про зміну гістопатології яєчок, спермограми та параметрів окислювального стресу у щурів, які зазнали впливу тютюнового диму та пари від електронних сигарет», — підсумували вчені.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.