Догори
Дати відгук

В який день тижня найчастіше виникає інфаркт: будьте обережні та уважні

Вчені поки що не можуть повністю пояснити, чому відбувається це явище.

2 хв на прочитання16 Серпня 2023, 10:55
Поділитись:

Вчені ще раніше припускали, що у певний день тижня можуть частіше фіксуватися випадки інфаркту. Лікарі в Ірландії проаналізували дані 10 528 пацієнтів і зробили висновок, що найвищі показники припадають на понеділок.

Лікарі вивчали дані 10 528 пацієнтів на острові Ірландія, які були госпіталізовані в період з 2013 по 2018 роки з найсерйознішим типом серцевого нападу, відомим як інфаркт міокарда з підйомом сегмента ST (STEMI). Він виникає, коли основна коронарна артерія повністю блокується.  

Дослідники виявили сплеск частоти серцевих нападів STEMI на початку робочого тижня, причому найвищий показник був у понеділок. У неділю також спостерігалися вищі показники, ніж очікувалося.  

Вчені поки що не можуть повністю пояснити, чому відбувається це явище. Попередні дослідження, які показали, що серцеві напади більш імовірні в понеділок, підкреслили зв’язок із циркадним ритмом – циклом сну або періодом неспання організму.  

У Великій Британії щороку надходить понад 30 000 госпіталізацій через STEMI. Це вимагає екстреного обстеження та лікування, щоб мінімізувати пошкодження серця, і воно зазвичай виконується за допомогою екстреної ангіопластики – процедури повторного відкриття заблокованої коронарної артерії.  

Кардіолог доктор Джек Лаффан, який очолював дослідження, сказав:

Ми виявили сильну статистичну кореляцію між початком робочого тижня та захворюваністю на STEMI. Це було описано раніше, але залишається цікавістю. Причина, ймовірно, багатофакторна, однак, виходячи з того, що ми знаємо з попередніх досліджень, розумно припустити, що це циркадний елемент

Це дослідження підтверджує докази щодо часу виникнення особливо серйозних серцевих нападів, але тепер вченим потрібно визначити, що саме в певні дні тижня підвищує їх імовірність. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost